Mestské múzeum v Zlatých Moravciach predstaví Tradičné Vianoce 
Chýbať nebude ani ochutnávka tradičných pupáčok.

05.12.2018 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Štedrovečerné stolovanie v minulosti spojené s množstvom magických úkonov predstaví Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Tradičné Vianoce sa začnú v priestoroch múzea v stredu 12. decembra. Na prichádzajúcu vianočnú atmosféru naladia návštevníkov spievaním vianočných kolied súbory Zlatomoravčianka a Matičiar z Kozároviec. Chýbať nebude ani ochutnávka tradičných pupáčok, informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Výstava Tradičné Vianoce potrvá do 28. decembra.

Stôl prestretý podľa najnovších trendov s rôznymi typmi a druhmi vianočných doplnkov v aktuálnych farbách sezóny, ktoré ponúkajú obchodné reťazce, je súčasťou väčšiny domácností. „Naši predkovia toľko možností nemali, ale prípravu na slávenie Vianoc viedla stáročná tradícia spojená s magickými úkonmi,“ povedala Packová-Zahradárová.

V minulosti bol stôl umiestnený v rohu miestnosti a prestretý obrusom, plachtou, z ktorej sa vysievalo obilie. Poukladali sa naň všetky plodiny dopestované počas roka a jedlá z nich pripravené. Slama, ktorá bola najstarším symbolom Vianoc, sa spočiatku rozprestrela po celej izbe, no neskôr sa dávala už len pod stôl. Súdržnosť rodiny symbolizovala uzamknutá reťaz obkrútená okolo nôh stola. 

Dnešný vianočný stromček, či už prírodný, alebo umelý, umiestnený v ktorejkoľvek časti miestnosti, býva ozdobený guľami rôznych tvarov a farieb. Zdobia ho blikajúce svetelné reťaze a pod ním sú umiestnené darčeky. „V minulosti zdobil miestnosť odrezaný vrcholec z ihličnatého stromu zavesený nad stolom s navešaným ovocím či orechmi, no bez darčekov. V tradičnej kultúre mal dar charakter vinšu, piesne alebo odplaty, ktorú dostával vinšovník,“ priblížila tradície Packová-Zahradárová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol