Výtvarník Pavol Megyesi predstaví svoje diela v Prešove   

30.07.2024 | Prešovský kraj | Autor: Ján Lašák

Na snímke autor výtvarných diel Pavol Megyesi vo svojom ateliéri. FOTO Košice 23. júla 2024 Martin Kudla.  

Prešov 30. Augusta (TASR) - Výstavu diel košického výtvarníka Pavla Megyesiho s názvom POST-ANALOG SURFACE / post-analógový povrch, otvoria vo štvrtok 1.augusta 2024 o 17. h v priestoroch Krajskej galérie v Prešove.

Kurátor výstav Martin Kudla informoval, že výber z aktuálnej tvorby košického vizuálneho umelca predstaví práce vychádzajúce z úvah o potenciáli maliarskeho uchopenia intenciálneho priestoru. Megyesiho staršie formáty komplementárnej geometrickej abstrakcie sú iluzívne, evokujúce pohyb a vzťahy siločiar. Dané princípy tu rozvíja do kontemplatívnejších mäkších štruktúr, kde je hlavnou témou iluzórnosť priestoru v ploche obrazu.

„Megyesiho špecifická metóda tvorby na neadjustované plátno, ktorým balí objekty, aby ho následne opätovne vracal do plošnej formy, vytvára kompozičné maliarske plochy akoby drapérií,“ vysvetľuje kurátor.

Dodal, že špecificky pre danú výstavu autor citlivo pracoval s objektami zo stálej expozície galérie, ktoré interpretoval vyššie spomínanou metódou 3D-maľby. Výstava predstaví závesné obrazy kruhových a obdĺžnych formátov širokého spektra veľkostí, doplnené o vybrané objekty zo zbierok galérie a autora.

Pavol Megyesi sa narodil 28. marca 1969 v Košiciach. Je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Programovo sa venuje maliarskemu médiu - abstraktnej a abstrahovanej tvorbe. Skúma aktuálne technologické možnosti maliarskych postupov ako air-brush, akryl i elektronické a svetelné moduly. Predstavil sa na početných výstavách na Slovensku ale aj v Maďarsku, Švajčiarsku či v USA.

Výstava potrvá do 10. Novembra 2024.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie