Radvanský jarmok prinesie Deň kroja
Na nádvorí historickej radnice bude prezentácia drotárstva.

04.09.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Banskobystričania si už chystajú varešky, blíži sa totiž Radvanský jarmok, jeden z najstarších na Slovensku, a práve varecha je jeho tradičným symbolom. Koná sa od 7. do 9. septembra a jeho 361. ročník je zameraný na prvky zapísané v roku 2017 do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Dominovať bude drotárstvo a fujara trombita.

"Radvanský jarmok slávnostne otvoríme na Námestí SNP spolu s remeselníkmi v piatok (7.9.) o 16.00 h. Majstri remesiel predvedú svoje umenie na Námestí Štefana Moysesa, banskú históriu si pripomenieme pri Barbakane. Na najväčšom podujatí mesta sa predstavia mnohé folklórne súbory, šermiari, originálna hudba z Balkánu Balkanix či skupiny Hex a Polemic," priblížila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Počas jarmočnej soboty (8.9.) sa môžu návštevníci tešiť na veľkolepý Deň kroja, ktorý pripravuje týždenník Slovenka v spolupráci s mestom. Nebude chýbať spevácky zbor Lúčnica a miestne folklórne súbory.

"Deň kroja je dobrá myšlienka, ktorú sme sa rozhodli podporiť. Ja už mám svoj svadobný kroj prichystaný a poteší ma, ak budú môcť prísť v kroji aj ostatní Banskobystričania. Najkrajšie námestie tak zaplníme farbami slovenského folklóru. Som presvedčený, že pestrý program 361. Radvanského jarmoku aj tento rok zaujme a každý si príde na svoje," konštatoval hostiteľ, primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.

O drotárstve, ktoré bolo vlani zapísané do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, sa návštevníci dozvedia na nádvorí historickej radnice. Tento priestor bude počas jarmoku patriť drotárskej výstave a škole pod vedením umeleckých drotárov - rodiny Jančurovcov.

"Za radnicou môžu deti okrem pletenia rôznych ozdôb a šperkov z drôtu vymaľovať drevené koryto, ktoré vyrobili rezbári ručne v rámci minuloročného jarmoku. Patrí k najväčším korytám a vďaka nemu sme vlani dosiahli nový slovenský rekord," doplnila Lýdia Baranová z oddelenia kultúry magistrátu.

Radvanský jarmok sa ponesie i v znamení životných jubileí. V tomto roku si organizátori pripomenú 190. výročie narodenia majstra rozprávkara Pavla Dobšinského a zablahoželajú bábkarovi Jánovi Haruštiakovi, scénografke Jane Pogorielovej-Dušovej, niekdajšiemu zakladateľovi trhu remesiel Vojtechovi Majlingovi a folkloristovi Milanovi Križovi. Na námestí oslávia tiež výročie Lúčnice, dychovej hudby Selčianka a týždenníka Slovenka.

..

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol