Košice opäť ožijú festivalom bábkových divadiel Virvar

06.06.2024 | Košický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Košice 6. júna (TASR) - Ulice Košíc od štvrtka do nedele (9. 6.) opäť ožijú divadelným ruchom. Vďaka 12. ročníku festivalu Virvar - Dni bábkového divadla a hier pre rodiny, budú môcť návštevníci mesta vidieť hercov v kostýmoch, masky, bábky, tanec, choduliarov či žonglérov. Chýbať nebudú ani flašinetári. TASR o tom informoval umelecký šéf Bábkového divadla v Košiciach (BDK) Ivan Sogel s tým, že na festivale sa tento rok predstaví celkovo 13 divadelných súborov zo siedmich krajín. Odohrajú 16 predstavení.

Program festivalu sa okrem priestorov BDK uskutoční aj v Divadle Thália, v Kasárňach/Kulturparku, vo Východoslovenskej galérii, ako aj v exteriéri na viacerých miestach v historickom centre Košíc.

Ešte pred jeho slávnostným otvorením si diváci budú môcť pozrieť tri divadelné predstavenia. "Festival, ktorý je určený pre divákov všetkých vekových kategórií, sa začne veselým sprievodom mestom s bábkami o 15.30 h na Hlavnej ulici a následne bude pokračovať nabitým programom," uviedol Sogel s tým, že slávnostné otvorenie festivalu je naplánované o 17.00 h. Následne v divadelnej sále BDK na Alžbetinej ulici odohrá predstavenie bábkové divadlo z mesta Maribor v Slovinsku s názvom Ferdo, veľký vták. Okrem neho sa na festivale spomedzi zahraničných hostí predstavia aj divadlá z Maďarska, Českej republiky, Poľska, Nemecka a Ukrajiny.

 Na Virvare sa tradične predstavia aj viaceré slovenské divadlá. "Diváci budú mať možnosť vidieť oceňované predstavenie Okololo Bratislavského bábkového divadla, ale aj skvelé inscenácie Bábkového divadla na Rázcestí z Banskej Bystrice či predstavenia divadla Dvor zázrakov zo Žiliny, ako aj Teatra Colorato z Bratislavy," doplnil Sogel. Festival uzavrie domáce BDK inscenáciou Pinokio.

Na Virvare okrem divadelných predstavení pobaví deti aj kúzelník či žongléri. Pripravené budú tiež rôzne workshopy a tvorivé dielne. Pre divákov bude pripravený i koncert francúzskych šansónov aj flašinetárov.

Podrobný program je zverejnený na webovej stránke BDK.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod