B. Bystrica sa usiluje zastaviť ďalšiu devastáciu národnej pamiatky Medený hámor

28.05.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Na snímke historický objekt v Medenom hámri v Banskej Bystrici 28. mája 2024. FOTO TASR - Ján Krošlák.

Banská Bystrica 28. mája (TASR) - Medený hámor v Banskej Bystrici je najvýznamnejšou technickou pamiatkou v meste s medzinárodným významom. Bol najstarším veľkovýrobným podnikom na území Slovenska, ktorý fungoval nepretržite 500 rokov, až do roku 1991. Dnes je národnou kultúrnou technickou pamiatkou, ktorú sa mesto snaží zachrániť.

Ako v utorok informoval primátor Ján Nosko, aktuálne pracujú na postupnom odstránení havarijného stavu dvoch najstarších a najvzácnejších objektov - hiartov a dielní, ktoré v roku 2021 nadobudli do svojho majetku. Odborníci z Pamiatkového úradu SR, ktorí sa v rámci projektu Pro Monumenta zameriavajú na technickú diagnostiku nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok, spracovali pre mesto odporúčania potrebné na stabilizáciu havarijného stavu.

"V závere minulého roka sa stretli zamestnanci odborných útvarov mesta spolu so zástupcami Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici a občianskym združením ZA! Medený hámor, aby vyhodnotili, ktoré zabezpečovacie práce je možné zrealizovať bez projektovej prípravy tak, aby sa zamedzilo ďalšiemu poškodzovaniu objektov. Hrozí ďalšia devastácia, je tam podmáčanie, strechy sú deravé a tie sa teraz ošetrujú. Na vypracovanie projektovej dokumentácie na ďalšiu záchranu pamiatky a základné sanačné opatrenia sme požiadali o finančné zdroje Banskobystrický samosprávny kraj a zároveň žiadame dotáciu v objeme 98.800 eur z ministerstva kultúry," vysvetlil Nosko.

Samospráva nie je jediným vlastníkom nehnuteľností v areáli Medeného hámra, sídla významného metalurgického podniku na spracovanie medi. "Absolvovali sme viaceré stretnutia s novým majiteľom väčšej časti areálu Medeného hámra, aby sme si vymenili názory a vzájomne sa koordinovali. Cieľom mesta je spoločne a citlivo plánovať rozvoj celej lokality, ktorá má veľký potenciál stať sa turistickou bránou do atraktívneho banského regiónu stredného Slovenska a banskobystrického geomontánneho parku," zdôraznil Nosko.

O pomoc a podporu pri realizácii tohto projektu požiadal aj partnerov v projekte Európskej fuggerovskej cesty. Na revitalizáciu Medeného hámra sa mesto plánuje uchádzať aj o finančné prostriedky z programu Interreg.

"Je nevyhnutné čo najskôr zastabilizovať chátranie národných kultúrnych pamiatok. Dôležitý je každý, hoci aj malý krok, aj preto sa teším, že v najbližších dňoch odborníci z Pro Monumenta pomôžu s odborným dohľadom nad ďalšou etapou sanačných prác na streche hiartov. Vďaka nim sa opäť zlepší aktuálna kritická situácia vlhnutia najstaršej pamiatky v areáli," konštatoval Juraj Havlík zo združenia ZA! Medený hámor, s ktorým sa mesto dohodlo na spolupráci a vedení pracovnej skupiny.

Podľa neho by včasná príprava a realizácia spoločnej urbanisticko-architektonickej súťaže návrhov mohla byť vhodným nástrojom na zladenie jednotlivých zámerov v území. Víziou je multifunkčný areál, kde bude mať priestor minulosť prostredníctvom Thurzovsko-fuggerovskej zážitkovej expozície, ale aj eventový priestor, ktorý bude generovať príjem.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička