Podujatia i poštová známka pripomenú 150. výročie narodenia J.G. Tajovského

22.02.2024 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Dom starých rodičov spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského v obci Tajov neďaleko Banskej Bystrice. FOTO TASR - Veronika Klusková , 26. marec 2011.

Bratislava 22. februára (TASR) - Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici (ŠVKBB) - Literárne a hudobné múzeum (LHM) pripravuje pri príležitosti 150. výročia narodenia spisovateľa, dramatika a pedagóga Jozefa Gregora Tajovského viacero aktivít v rámci širšie koncipovaného projektu. TASR o tom informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR - zriaďovateľ ŠVKBB.

"Súčasťou aktivít bude napríklad vydanie výberovej personálnej bibliografie J. G. Tajovský v slovenskej a českej tlači v septembri 2024. Na deň 150. výročia narodenia J. G. Tajovského, 18. októbra, je tiež naplánované vydania poštovej známky s motívom výročia," informovala riaditeľka odboru komunikácie MK Petra Bačinská.

"Pri tejto príležitosti sa v októbri uskutoční aj slávnostné podujatie v ŠVKBB za účasti významných hostí zo Slovenska i zahraničia, odborníkov v oblasti literárnej vedy, teatrológie, histórie, zástupcov štátnej správy a samosprávy i širokej verejnosti," dodala. Slávnostné podujatie sa uskutoční aj v rodnej obci spisovateľa, v Tajove pri Banskej Bystrici. V obci sa stretnú aj potomkovia známeho rodáka.

V spolupráci s partnermi pripravuje ŠVKBB na november výstavu o J. G. Tajovskom vo výstavných priestoroch Slovenskej národnej knižnice - Literárneho múzea v Martine, v spolupráci s Akadémiou umení v Banskej Bystrici sa taktiež chystá predstavenie hry J. G. Tajovského Hriech.

"Výročiu budú venované aj vzdelávacie programy LHM či programy v rámci májovej Noci múzeí a galérií, júnových Dní mesta v Banskej Bystrici i septembrového festivalu Literárna Banská Bystrica," dodala Bačinská.

SR si v roku 2024 pripomenie 150. výročie narodenia slovenského dramatika, básnika a pedagóga J. G. Tajovského. Udalosť je zaradená do medzinárodného Zoznamu výročí Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na roky 2024 - 2025.

"Pre Slovensko je to pozitívna možnosť prezentovať naše korene, históriu, slovenskú osobnosť a zároveň posilniť aj u nás doma význam nášho bohatého nehmotného kultúrneho dedičstva," uviedol v tejto súvislosti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol