Obec Terany chce hospodáriť so sumou 275.000 eur

05.12.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke protipovodňová výstavba v obci Terany 15. októbra 2015. FOTO TASR - Jozef Poliak.

Terany 5. decembra (TASR) - Obec Terany v Krupinskom okrese pripravuje vyrovnaný rozpočet na nový rok, príjmy a aj výdavky sú na úrovni 275.000 eur. TASR to potvrdila starostka Iveta Gajdošová s tým, že návrh rozpočtu zverejňuje obec na svojej oficiálnej webstránke.

Ako ďalej uviedla, podielové dane sú v ňom v rovnakej výške ako dostali v tomto roku. "Do rozpočtového provízia nepôjdeme. Schvaľovať rozpočet budeme 13. decembra," objasnila s tým, že zvyšovať budú aj niektoré obecné poplatky. "Daň z nehnuteľností sme nezvyšovali od začiatku účinnosti zákona. Teraz to bude po rokoch, a to o dva centy na štvorcový meter za stavby," spresnila.

Podobne je to aj s poplatkom za vývoz komunálneho odpadu. Starostka podotkla, že ho zvýšia z 15 na 20 eur na osobu a na rok. "Snažíme sa učiť občanov separovať, triediť odpad z domácností, aby sme mali čím najnižšie náklady na zvoz odpadu," zdôraznila. Dodala, že vlani Terančania vytriedili 55,58 percenta smetí. Poznamenala, že 238.962 kilogramov bol celkový odpad a z toho 132.822 kilogramov bol triedený.

Vyrovnaný rozpočet pripravuje aj susedné mesto Dudince v Krupinskom okrese, informoval o tom primátor Dušan Strieborný. Reagoval, že samospráva musela pristúpiť k znižovaniu výdavkov vo viacerých oblastiach. Týka sa to personálu, športu i technických služieb. Zároveň tiež zvýšili príjmy z miestnych daní.

"Nezvyšujeme daň z nehnuteľnosti, ani miestny poplatok za odpad, ktorý ostal v sume 40 eur za občana," reagoval. Samospráva však navrhuje zvýšiť daň z ubytovania, a to zo sumy 1,5 eura na deň a osobu na dve eurá.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača