Pomoc v oblasti podpory duševného zdravia nemôže fungovať bez spolupráce

16.11.2023 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Oponice 15. novembra (TASR) - Najnovšie dáta a skúsenosti s fungovaním podpory duševného zdravia a psychosociálnej podpory (MHPSS) prezentujú účastníci dvojdňovej národnej konferencie, ktorá sa v stredu začala v Oponiciach v okrese Topoľčany. Pozvanie na konferenciu, ktorú organizuje občianske združenie TENENET v partnerstve so Svetovou zdravotníckou organizáciou na Slovensku, prijali domáci aj zahraniční experti z najvýznamnejších inštitúcií a organizácií zainteresovaných v MHPSS. Jej výsledkom budú konkrétne odporúčania na zlepšenie systému, informovala Katarína Podracká z občianskeho združenia.

Účastníci národnej konferencie zdieľajú svoje skúsenosti získané najmä počas utečeneckej krízy zapríčinenej vojnou na Ukrajine, skonštatovala Podracká. Podujatie je podľa jej slov kľúčovou platformou pre informovanie nastupujúcej vlády o kritickom význame a dôležitosti posilnenia kapacít v oblasti duševného zdravia počas krízového manažmentu. "Utečenecká kríza spôsobená vojenským konfliktom na Ukrajine nám ukázala, že rýchla, efektívna a udržateľná reakcia v tejto oblasti si vyžaduje spoluprácu medzi štátom, neziskovými organizáciami a medzinárodnými inštitúciami. Poskytli sme poradenstvo desaťtisícom odídencov, zamestnali sme desiatky z nich s psychologickým alebo pedagogickým vzdelaním."

Cieľom inštitúcií zainteresovaných v MHPSS je rozšíriť efektívne reakcie, ktoré riešia obavy o duševné zdravie najzraniteľnejších skupín populácie a v konečnom dôsledku ovplyvňujú tvorbu politík, rozvoj programov a prispôsobenie národných iniciatív.

Občianske združenie s celoslovenskou pôsobnosťou TENENET poskytuje pomoc rodinám, ktoré sa ocitli v zložitých situáciách zapríčinených finančnými problémami, stratou zamestnania, sociálnou izoláciou, poruchami učenia, zneužívaním, užívaním návykových látok alebo poruchami duševného zdravia. Združenie ponúka komplexné služby a podporu, ktorú rodiny potrebujú na to, aby tieto situácie dokázali prekonať.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača