Hasiči v Prešovskom kraji mali po zemetrasení sedem výjazdov

10.10.2023 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke vchod do bytového domu na Levočskej ulici v Prešove, 10. októbra 2023. FOTO TASR - Veronika Mihaliková.

Prešov 10. októbra (TASR) - Celkovo sedem výjazdov mali hasiči v Prešovskom kraji v súvislosti so zemetrasením, ku ktorému došlo v pondelok (9. 10.) večer na východe Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová.

Hasiči z Prešova mali tri výjazdy, z Holčíkoviec dva a po jednom zo Svidníka a Medzilaboriec. Celkom zasahovalo 29 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 11 kusmi hasičskej techniky.

"O 20.33 h bolo následkom zemetrasenia ohlásené preverenie - únik plynu v bytovom dome na Magurskej ulici v Prešove. Zasahujúci príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove z hasičskej stanice Prešov monitorovali okolie. Na mieste zásahu bola prítomná polícia, ako aj technik Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý po vykonanom meraní našiel miesto úniku v jednom z bytov na treťom poschodí bytového domu a zastavil ho," uviedla Knišová s tým, že obyvatelia bytového domu sa tak vrátili do svojich bytov. V dôsledku úniku plynu nedošlo k zraneniu osôb.

Ako ďalej povedala, o 22.29 h boli hasiči a polícia požiadaní o súčinnosť do obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, kde došlo následkom zemetrasenia k poškodeniu rodinných domov. Starostom obce bola v čase o 21.30 h vyhlásená mimoriadna situácia," priblížila Knišová.

Na mieste zasahovali hasiči z Holčíkoviec a deviati členovia DHZO z Ďapaloviec a Soli, ktorí vykonávali prieskum a monitorovali okolie.         

"Na mieste zásahu bola prítomná polícia, starosta obce a skupina z Krízového riadenia mesta Vranov nad Topľou. Podľa predbežných informácií bolo v dedine zemetrasenie o sile 4,9 magnitúdy. Z obce Ďapalovce bolo evakuovaných 44 ľudí a 15 rodinných domov bolo uzatvorených. Krízový štáb rozhodol v čase o 02.15 h o ukončení akcie s tým, že v ranných hodinách sa bude ďalej pokračovať," povedala Knišová.

Následkom zemetrasenia bolo o 23.12 h ohlásené podozrenie prasknutia nosných častí bytového domu na Levočskej ulici číslo 27 až 29 v Prešove. Hasiči z Prešova vykonali prieskum a monitorovali okolie.

"Na mieste zásahu bola prítomná polícia, primátor mesta Prešov, skupina z Krízového riadenia mesta Prešov a Okresného úradu Krízového riadenia Prešov a statik mesta Prešov. Statik na mieste vykonal prieskum, kde zhodnotil stav, že nehrozí bytovke žiadne ohrozenie a ľudia sa tak mohli vrátiť späť do svojich bytov. Praskliny boli len v pivničných priestoroch, nie v bytových jednotkách," dodala Knišová.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jany Matis Libovej, v spojitosti s pondelkovým zemetrasením v Košickom kraji neboli zaznamenané žiadne výjazdy.

Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR s odvolaním sa na Oddelenie seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré manuálne interpretovalo prvotné automatické dáta.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol