Kia Slovakia spustila výrobu jubilejnej edície modelu Sportage

07.09.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Ilustračné foto. Archív TASR.

Teplička nad Váhom 7. septembra (TASR) - Spoločnosť Kia Slovakia spustila v Tepličke nad Váhom výrobu jubilejnej edície modelu Sportage pri príležitosti 30. výročia jeho celosvetovej výroby. Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Potočka začali v roku 2006 vyrábať druhú generáciu modelu Sportage a odvtedy zišlo z liniek závodu už viac ako 2,36 milióna kusov.

Doplnil, že vyrobili viac ako 100.000 kusov modelu druhej generácie, viac ako 800.000 kusov modelu tretej generácie a viac ako 1,1 milióna kusov štvrtej generácie. Od roku 2021 postupne pribúdajú autá piatej generácie. "S celkovým podielom 53 percent od začiatku produkcie v našom závode je to najúspešnejší model. Čo sa týka jeho piatej generácie, sme jediný závod na svete, kde sa vyrába jeho kratšia, európska verzia. Doteraz sme vyrobili vyše 330.000 kusov a dá sa očakávať, že bude úspešná ako predchádzajúca verzia," uviedol.

Zo závodu v Tepličke nad Váhom distribuovali Sportage zákazníkom do 104 krajín. "Najviac do Veľkej Británie. Exportovali sme ich aj do vzdialenejších krajín ako Austrália či Nový Zéland, to sa však týkalo len tretej generácie modelu. Na Slovensku si za 17 rokov výroby našlo svojho majiteľa 25.000 kusov tohto modelu," dodal.

Kia Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe. Závod vybudovali v rokoch 2004 až 2006, výrobu automobilov a motorov spustili v decembri 2006. Kia Slovakia zamestnáva 3700 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych verziách - Ceed, Sportswagon, ProCeed a XCeed. Druhým modelom je športovo-úžitkový Kia Sportage. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 opustili brány závodu už viac ako 4 milióny vozidiel a vyše 6 miliónov motorov.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol