Sokolské hnutie približuje výstava v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku

04.05.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Martin 4. mája (TASR) - Princípy sokolského hnutia, jeho históriu a atribúty približuje výstava Pod krídlami Sokola. V Múzeu kultúry Čechov na Slovensku Slovenského národného múzea (SNM) v Martine zoznamuje návštevníkov s fenoménom, ktorý mal medzi rokmi 1918 a 1938 na Slovensku až 50.000 priaznivcov. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Uviedla, že základom výstavy je súkromná kolekcia sokolských odznakov, doplnená textovo-obrazovými panelmi a predmetmi súvisiacimi s telovýchovnou organizáciou. "Patria k nim aj odznaky, ktoré slúžili na identifikáciu príslušníkov sokolského hnutia v každodennom živote. V situáciách, keď pravidlá neumožňovali nosenie uniformy - kroja," povedala Kiripolská.

Každá telovýchovná jednota Sokol mala podľa nej vlastný odznak. "Príležitostné odznaky sa zhotovovali na pamiatku významných udalostí sokolského hnutia, napríklad všesokolských zletov a propagačných zájazdov. Tieto odznaky sú dnes predmetom zberateľského úsilia. Príkladom je obsiahla zbierka, ktorá je základom výstavy," dodala Kiripolská.

"V zdravom tele zdravý duch, to je heslo, ktoré už viac ako 160 rokov sprevádza členov a členky najvýznamnejšieho telovýchovného spolku na území niekdajšej Československej republiky," pripomenula.

Telovýchovnú jednotu Sokol založili v roku 1862 v Prahe s cieľom pozdvihnúť fyzický a morálny rozvoj obyvateľstva. "Okrem telesnej zdatnosti viedla členov a členky k spravodlivému a čestnému správaniu, k aktivite, samostatnosti a schopnosti pomáhať. Sokol sa stal symbolom národného hnutia a jeho filozofia sa rozšírila po celom svete, po roku 1918 aj na Slovensko," priblížila Kiripolská.

Výstava Pod krídlami Sokola je v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku SNM v Martine sprístupnená do 29. septembra.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača