Košice: Cez Centrum prvého kontaktu pre Ukrajincov prešlo vyše 80.000 utečenco

24.02.2023 | Košický kraj | Autor: TASR

Snímka z centra pomoci pre Ukrajincov v Košiciach 28. novembra 2022. FOTO TASR – František Iván.

Košice 24. februára (TASR) - Cez Centrum prvého kontaktu (CPK) pre Ukrajincov v Košiciach prešlo od vlaňajšieho vypuknutia vojny viac ako 80.000 registrovaných utečencov. Ďalšie tisíce tam požiadali o pomoc v prvých týždňoch jeho fungovania, keď ešte nebola potrebná registrácia pre tranzitujúcich. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.

Ako pre TASR povedal splnomocnenec mesta pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny Roman Dohovič, najviac ich evidovali približne dva týždne od začiatku vojny, keď centrom prechádzalo zhruba 2500 ľudí denne. "Boli to ťažké časy," povedal. Od jesene prichádza do CPK denne zhruba 200 ľudí. Z toho je prvýkrát registrovaná asi tretina z nich. Prognózy o ďalšej utečeneckej vlne počas aktuálnej zimy sa podľa neho nenaplnili, počty prichádzajúcich sa oproti predchádzajúcim mesiacom nezmenili.

"Situácia sa postupne stabilizovala, menilo sa zloženie prichádzajúcich ľudí a menil sa aj počet tých, ktorí chceli v Košiciach zostať," povedal Dohovič. Kým v úvode ruskej invázie na Ukrajinu uvažovalo o možnosti zostať v Košiciach asi desať percent prichádzajúcich utečencov, aktuálne sú to necelé dve percentá. "Väčšina cez Košice len prechádza - prevažne sú pripravení a vedia, kam chcú a majú ísť, kde sa môžu zastaviť. Zvyčajne sú to buď príbuzní, alebo priatelia ľudí, ktorí sa už v Európe nejakým spôsobom etablovali," priblížil.

Počet Ukrajincov s dočasným útočiskom v Košiciach sa v uplynulom období znížil na úroveň do 5400 ľudí. Podľa odhadov sa tam však v súvislosti s vojnou presídlilo 6000 až 7000 Ukrajincov. Viacerí aj naďalej využívajú služby CPK, no podľa magistrátu si stovky z nich za posledný rok našli prácu najmä v službách, gastroprevádzkach alebo v IT sektore.

Dohovič v súvislosti s utečencami vidí nedostatky najmä v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre chronicky chorých ľudí či psychologickej pomoci. "Tí ľudia sú vojnou nejakým spôsobom poznačení," povedal. Oproti úvodu vojny evidujú viac prípadov, keď sa na utečencoch odzrkadľuje aktuálna situácia na Ukrajine, ako aj to, že sú dlhodobo mimo svojich domovov.

Rovnako by chceli zvýšiť počty žiakov v školách. V Košiciach má dočasné útočisko 925 detí. Základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta navštevuje 310 ukrajinských detí a materské školy 75. Za problematické považuje tiež sociálne služby či sociálnoprávnu ochranu detí. "Sú tu deti, ktoré prišli bez rodičov. Musíme sa venovať aj im," skonštatoval.

Mesto Košice dodáva, že v prípade eskalácie vojny má pripravený záložný plán tak, aby podobne ako predtým dokázalo poskytnúť utečencom svoje kapacity na núdzové ubytovanie. Na tento účel by sa využívali telocvične, núdzové ubytovacie kapacity v areáli bytového podniku alebo centrá voľného času. "Poskytujeme len núdzové ubytovanie, čo je veľmi krátkodobé. Ak má niekto záujem o niečo dlhodobejšie, dáme im kontakty na integračné centrá, ktoré im v tom všetkom pomôžu," doplnil Dohovič.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur