Hasičský rebrík z 20. storočia po obnove vystavia pre verejnosť

22.08.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: M.Černý

Na snímke starý hasičský rebrík 19. augusta 2022 v Prešove. FOTO TASR - Maroš Černý.

Prešov 21. augusta (TASR) - Minimálne 107 rokov starý hasičský rebrík, ktorý v minulosti ťahali kone, prechádza aktuálne v Krajskom múzeu v Prešove kompletnou obnovou. Zachoval sa takmer celý, niektoré časti však musia dorobiť.

"Rekonštruuje sa prakticky komplexne celý. Na jednej strane sú to drevené prvky v podobe napríklad výsuvných rebríkov alebo aj prvky kovového charakteru. Naši technickí pracovníci na ňom postupne odkrývali jednotlivé vrstvy náterov. Zistili, že základná farba, ktorou bola nanesená väčšina kovov, bola červená, a preto ho aj natierajú na červeno. Čo sa týka ostatných pohyblivých konštrukčných prvkov, zistili, že to bola skôr čierna farba, tak po konzervovaní to natierali rovnako," povedal pre TASR historik Krajského múzea v Prešove Erik Ondria.

Výsuvný rebrík sa skladá zo štyroch menších rebríkov, ktoré sú na seba napojené. "Celková dĺžka po vysunutí činila nejakých 22 metrov s tým, že rebrík mal, samozrejme, aj poistné kovové zábradlia. Používal sa jednak na vyslobodzovanie ľudí z vyšších priestorov, ale i na hasenie, keď sa pomocou rozličných hasiacich prístrojov, hadíc, vedier a tak ďalej dalo po ňom manipulovať vodou," priblížil Ondria.

"Čo na ňom nie je dokončené a čo ešte bude určite robené, sú predovšetkým drevené časti, ktoré sa nezachovali. To znamená plošina pre obsluhu, respektíve drevená lavička, ktorá slúžila pre pohoniča a jeho kolegu. Tento stroj zo začiatku 20. storočia bol ťahaný jedným alebo dvoma pármi koní," vysvetlil Ondria s tým, že do múzea ho zaevidovali v 60. rokoch 20. storočia. Roky bol umiestnený na nádvorí a zakrytý, aby bol chránený pred poveternostnými podmienkami. Rekonštruujú ho tretí mesiac a po dokončení ho chcú vystaviť pre verejnosť.

"Stroj je výnimočný svojím technickým prevedením. Všetko je robené na mieru, každý jeden kus. Je to vlastne taká kováčska práca. Rebrík je drevený, pretože železo je ťažké. Drevo je pružné a bolo vtedy dostupné. Stroj má minimálne 107 rokov, objavili sme nápis, na ktorom bol rok 1915," dodal technický pracovník Krajského múzea v Prešove Juraj Trojanovič, ktorý sa podieľa na obnove stroja.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice