Témou festivalu Bábkarská Bystrica bude divadlo a vzdelávanie

18.07.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Banská Bystrica 18. júla (TASR) – Nastávajúci 23. ročník Medzinárodného festivalu súčasného bábkového divadla pre deti aj dospelých Bábkarská Bystrica bude zameraný na tému divadla a vzdelávania. Hlavný program festivalu, ktorý sa uskutoční 26. septembra – 2. októbra, bude zložený z predstavení rôznych domácich i zahraničných súborov, ktoré majú aj edukatívny charakter. TASR o tom informoval dramaturg divadla Jaroslav Voľanský.

"Divadelné umenie sa totiž vytratilo z učebných osnov na slovenských školách a my sa snažíme poukázať na túto chybu," uviedol. Okrem toho sa počas festivalu uskutoční niekoľko workshopov a diskusií na tému vzdelávania divadlom, na ktorých sa zúčastnia zástupcovia nielen slovenských, ale aj zahraničných inštitúcií a združení.

"Počas diskusií budeme konfrontovať spôsoby výučby na Slovensku a v zahraničí," pripomenul. Organizátori počas festivalu predstavia tie najlepšie domáce a zahraničné bábkovo-divadelné súbory pre všetky vekové kategórie. Budú sa konať rôzne aktivity, ako workshopy, diskusie na školách či odborná medzinárodná konferencia Vzdelávanie divadlom týkajúca sa možností začlenenia, respektíve prepojenia divadla do vzdelávacieho procesu na všetkých stupňoch škôl.

Medzi akcie festivalu patrí aj výstava v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici v Galérii v podkroví, či pouličné akcie v meste. "S pozvaním na festival sme oslovili francúzske, nemecké, nórske, slovinské, poľské, švajčiarske, české i domáce súbory, ktoré prinesú návštevníkom festivalu jedinečné zážitky a spolu s nami vytvoria neopakovateľnú atmosféru Bábkarskej Bystrice 2022," doplnil Voľanský.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol