V  regióne má povolenie od hygienikov päť kúpalísk

13.06.2022 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Ilustračné foto: Archív TASR.

Trnava 13. júna (TASR) – Zatiaľ päť kúpalísk v regióne Trnavy, Piešťan a Hlohovca dostalo povolenie od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trnava na prevádzku v letnej kúpacej sezóne 2022. Informoval o tom riaditeľ RÚVZ Tomáš Hauko. Uviedol, že v regióne nie sú v prevádzke žiadne prírodné lokality, doteraz kontrolované kúpacie oblasti nemajú prevádzkovateľa a neboli vyhlásené za kúpacie oblasti.

"Z doteraz kontrolovaných a schválených kúpalísk boli všetky po hygienickej stránke vyhovujúce a sú pripravené na začiatok prevádzky kúpacej sezóny," informoval. RÚVZ Trnava okrem sledovania kvality vody na kúpanie počas sezóny kontroluje aj hygienický režim prevádzky, ako je stav bazénov, čistota areálov, dodržiavanie prevádzkového poriadku a ďalšie skutočnosti, ktoré môžu ovplyvniť zdravie rekreantov a kvalitu rekreácie.

K 10. júnu dostali kladné rozhodnutie hygienikov letné kúpalisko Aquapark, kúpalisko Kamenný mlyn a kúpalisko Castiglione v Trnave, ďalej termálne kúpalisko Eva v Piešťanoch a letné kúpalisko v Páci, miestnej časti Cífera v okrese Trnava. Prevádzkovatelia ďalšieho kúpaliska na Dobrej Vode nateraz nepožiadali o uvedenie do prevádzky a kúpalisko v Hlohovci je v štádiu schvaľovania.

Hygienici upozorňujú návštevníkov kúpalísk, aby nenavštevovali bazény, ak trpia prenosným ochorením alebo sú krátko po jeho prekonaní, pred vstupom sa musia osprchovať a je zakázané do vody močiť. Majú sa vyvarovať náhodnému prehĺtaniu bazénovej vody. Dospelý človek prehltne pri pobyte v bazéne zakaždým jednu lyžicu vody, deti dve až dve a pol polievkovej lyžice. Hlavným zdrojom znečistenia bazénov sú vlasy, sliny, ruky, zvyšky stolice, pot, moč, kozmetické výrobky, nos. "Jedna lyžica takéhoto kokteilu stačí na ochorenie," konštatujú hygienici.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice