Nový archeopark má podnietiť rozvoj cestovného ruchu v Novohrade

29.04.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Na archív nej snímke pod vrchom Strieborná  tím archeológov na čele s profesorom Václavom Furmánkom skúma pohrebisko kyjatickej kultúry. 20.10.2009. FOTO TASR - Denisa Horváthová.

Cinobaňa 29. apríla (TASR) – V lokalite Jarčanisko – Strieborná neďaleko obce Cinobaňa v okrese Poltár otvorili vo štvrtok (28. 4.) nový archeologický komplex. Jeho jednotlivé stanovištia prevedú návštevníka vývojom kyjatickej kultúry a interaktívny 3D model prinesie autentický zážitok pri hľadaní stratených svetov. „S kyjatickou kultúrou som sa doposiaľ stretával len na Gemeri, preto ma veľmi teší, že táto kultúra sa nachádzala aj v iných lokalitách kraja a že návštevníci sa s ňou budú môcť takouto formou oboznámiť,“ uviedol počas otvorenia archeoparku predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter.

Archeologický komplex a s ním spojený náučný chodník je jednou z foriem, ako môže región Novohrad návštevníkom priblížiť svoju bohatú a v mnohom aj tajomnú históriu. Zásadné poznatky na vznik a vývoj kyjatickej kultúry priniesli výskumy profesora Václava Furmánka. Boli realizované v obciach Radzovce, Kyjatice, Cinobaňa.

Profesor Furmánek odôvodnil opodstatnenosť vyčlenenia kyjatickej kultúry z mladšej a neskorej doby bronzovej a preukázal genetickú nadväznosť oboch kultúr na keramickom materiáli z pohrebiska v Radzovciach, kde v súčasnosti prebieha archeologický výskum,“ uviedla pre TASR Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry BBSK Dobrý kraj. Vďaka jeho prieskumom a záchranným akciám sa podarilo zachytiť viacero hradísk, sídlisk a pohrebísk kyjatickej kultúry.

Profesor Furmánek z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Nitra sa aj osobne zúčastnil na slávnostnom otvorení. Ako uviedol Jozef Stankoviansky zo spoločnosti Art Archeology, ktorá realizovala projekt, jedinečnosť archeologických lokalít v katastri obce Cinobaňa bola hlavným podnetom k vytvoreniu tohto kreatívneho pamätníka.

„Návštevníkovi sme sa pokúsili priamo v teréne ponúknuť možnosť detailnejšie a vizuálne atraktívne pomocou 3D modelov a nálezov z lokality priblížiť život pod Striebornou v dávnych časoch,“ uviedol. Rozvojová agentúry BBSK podporila tento projekt sumou 6000 eur.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice