V rieke Slaná bola 12-násobne prekročená hodnota železa

18.03.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke jalec hlavatý v znečistenej rieke Slaná v katastri obce Betliar, lokalita Nižná Maša. Betliar 17. marca 2022. FOTO TASR – Milan Kapusta.


Bratislava 17. marca (TASR) - V rieke Slaná bola 12-násobne prekročená hodnota železa. Vo vode je škodlivé pre ryby a spôsobuje sfarbenie vody. Prekročené boli aj hodnoty mangánu, niklu, arzénu a síranov. Vyplýva to z výsledkov rozboru vody v rieke Slaná, ktorý robil Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Znečistenie rieky Slaná vyšetruje Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP), ktorá uložila dve opatrenia štátnemu podniku Rudné bane.

Vodohospodári odobrali na rieke Slaná tri vzorky, a to nad zdrojom znečistenia z rieky, zo zdroju znečistenia - výtok z rudných baní Siderit v Nižnej Slanej - a 100 metrov pod zdrojom znečistenia.

Limitná hodnota pre železo v povrchových vodách je dva miligramy na liter. V rieke Slaná nameralo SVP 24,3 miligramu na liter. Železo reaguje na žiabrach rýb. "Nerozpustené látky pokrývajú žiaberné lístky a znižujú respiračnú plochu žiaber, takže môže dôjsť k úhynu rýb udusením," priblížil hovorca SVP Marián Bocák.

Mangán bol v rieke podľa SVP prekročený 11-násobne. Je to prvok, ktorý obvykle sprevádza železné rudy. "Znečistenie spôsobuje také isté problémy pre život vo vode ako železo," skonštatoval Bocák. Vo vode bol sedemnásobne prekročený nikel, ktorý sa, podobne ako mangán, vyskytuje pri železnej rude. Bocák hovorí, že je toxický a patrí medzi potenciálne karcinogény.

V rieke sa podľa výsledkov vyskytuje aj arzén. "Nehromadí sa príliš v rybách, takže nebezpečenstvo otravy po konzumácii rýb nehrozí. Ale arzén je jedovatý a patrí medzi karcinogény," povedal Bocák. Dodal, že pre ľudí spôsobuje pitie kontaminovanej vody otravu arzénom. V rieke má vysokú schopnosť kumulácie v riečnych usadeninách.

Hodnota síranov dosiahla v Slanej 266 miligramov na liter. Sírany v koncentrácii nad 200 miligramov na liter spôsobujú takzvanú agresivitu vody voči betónu, poznamenal Bocák.

SIŽP uložila po obhliadke vodného toku štátnemu podniku Rudné bane dve opatrenia. Do siedmich dní má vypracovať návrh technického riešenia čistenia vytekajúcich banských vôd. Tiež má zabezpečiť pravidelný odber a vykonanie analýz.

"Z pohľadu ministerstva životného prostredia je dôležité, aby bol prípad dôsledne vyšetrený a vinníci v prípade dokázania viny potrestaní," uviedlo pre TASR tlačové oddelenie. Dodalo, že v najbližších dňoch sa zástupcovia ministerstva spoločne s odborníkmi zúčastnia kontroly priamo na mieste.

Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava. Na riešenie znečistenia okrem samosprávy vyzvala aj mimoparlamentná strana Aliancia.  

Banský závod Siderit fungoval v Nižnej Slanej od roku 1975 do roku 2008, keď skončil v krachu. Súčasťou podniku bola i úpravňa rudy. Podľa štátneho podniku Rudné bane si spoločnosť po ukončení ťažby nesplnila svoje záväzky týkajúce sa likvidácie banských diel, nevyhnutné opatrenia preto v roku 2012 realizoval podnik.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava