Envirorezort rieši situáciu s gudrónovými jamami v areáli niekdajšej rafinérie
Obec Nemecká  vyhlásila mimoriadnu situáciu

17.03.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke gudrónové jamy v areáli rafinérie v Dubovej. Archív TASR.

 Bratislava 17. marca (TASR) - Envirorezort rieši situáciu s gudrónovými jamami v areáli niekdajšej rafinérie Petrochema Dubová. Koordinuje činnosti Okresného úradu Brezno. V prípade, že by gudrónové jamy poškodili životné prostredie, zváži vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti voči osobe, ktorá to zaviní. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

 Začiatkom marca dostala obec Nemecká v okrese Brezno od zástupcov spoločnosti PTCHEM oznámenie o prerušení prevádzky čistiarne odpadových vôd (ČOV) v areáli Petrochemy Dubová. Tá čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová. Zabezpečuje i čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú priamo v areáli rafinérie.

Zodpovednosťou spoločnosti PTCHEM je zabrániť znečisteniu životného prostredia a úniku kontaminovaných vôd do okolia, tvrdí MŽP. Prevádzkovateľ musí podľa rezortu bezodkladne prijať a vykonať preventívne opatrenia na odvrátenie bezprostrednej hrozby environmentálnej škody.

"Tejto povinnosti sa nemôže zbaviť ani pod zámienkou vysokých cien energií. Takáto argumentácia je pre MŽP SR neprijateľná," hovorí tlačové oddelenie.

 Poukazuje, že ak by napriek opatreniam vznikla škoda, náklady spojené s jej odstránením musí vykryť prevádzkovateľ z vlastných zdrojov. Prevádzkovateľ ČOV je podľa envirorezortu povinný mať uzavreté poistenie pred vznikom environmentálnych škôd.

 "Ak by sme akceptovali postup prevádzkovateľa ČOV, každý by sa mohol ľahko zbaviť zodpovednosti za činnosť, ktorá môže mať negatívny dosah na životné prostredie," skonštatovalo ministerstvo.

Obec Nemecká vyhlásila pre hroziacu ekologickú katastrofu mimoriadnu situáciu. Dôvodom je možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z dvojice gudrónových jám v areáli niekdajšej rafinérie Petrochema Dubová. Začiatkom budúceho týždňa by mal byť podľa starostu Nemeckej Branislava Čižmárika celý areál pre dlhy spoločnosti PTCHEM odpojený od elektrickej energie.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava