V Ábelovej našlo útočisko 37 ľudí z Ukrajiny

17.03.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke zbierka materiálnej pomoci na obecnom úrade v Ábelovej 16. marca 2022. FOTO TASR – Lukáš Mužla.


Ábelová 16. marca (TASR) – V obci Ábelová v okrese Lučenec našlo útočisko 37 ľudí utekajúcich pred vojnou z ukrajinských miest Kyjev a Charkov. Na obecnom úrade budú čoskoro navštevovať jazykový kurz slovenčiny a niektorí z nich už prejavili záujem zostať i natrvalo. Pre TASR to uviedol starosta Jaroslav Maslen.

"Teraz máme ubytovaných 37 ľudí z Ukrajiny a máme ešte miesto pre ďalších. Väčšinou ide o matky s deťmi. Snažíme sa ich čo najskôr začleniť, aby sa postavili na vlastné nohy. Pre deti riešime školu v Haliči, vyriešili sme aj jazykový kurz, ktorý sa bude trikrát týždenne organizovať na obecnom úrade," uviedol Maslen.

Dočasné ubytovanie vojnovým utečencom Maslen ponúkol v niekoľkých zrekonštruovaných domoch, ktoré pred rokmi sám odkúpil ako opustené nehnuteľnosti. Domy mali slúžiť ako ubytovanie pre zamestnancov farmy, ktorú v Ábelovej vlastní a tiež na agroturistiku, o ktorú je v regióne čoraz väčší záujem. V dokončených domoch sa dočasne ubytovali utečenci z Ukrajiny, ďalšiu desiatku starých domov práve rekonštruujú.

Na snímke rekonštrukcia starých domov v Ábelovej, ktoré majú v budúcnosti slúžiť ako zázemie pre zamestnancov miestnej farmy a tiež na agroturistiku 16. marca 2022. FOTO TASR – Lukáš Mužla.

"Ubytovaní sú v troch domoch na ábelovských lazoch a v troch domoch v dedine. Ďalší dom je pripravený, ešte ho musíme vyriadiť," doplnil Maslen s tým, že celkovo by takto vedeli v Ábelovej prichýliť približne 50 ľudí. Ženám z ukrajinského vidieka by vraj vedel okamžite ponúknuť aj prácu na miestnej farme, ktorá v súčasnosti zamestnáva tri desiatky ľudí.

Okrem starostu rodinám z Ukrajiny pomohli i ďalší obyvatelia či susedné samosprávy. Do zbierky materiálnej pomoci na obecnom úrade sa zapojili i rôzne firmy a organizácie. "Takisto sme v rámci združenia obcí mikroregiónu Novohradské podzámčie zriadili transparentný účet," poznamenal Maslen. Z finančnej pomoci zatiaľ rodinám hradia najmä nákupy potravín či dreva na kúrenie.

Podľa Maslena by utečenci z Ukrajiny, ktorí sa rozhodnú na Slovensku zostať, mohli pomôcť rozvoju Ábelovej, o ktorý sa tu pokúšajú už dlhší čas. Kedysi v obci žilo vyše 1600 ľudí, dnes ich je približne 200. Úpadok podľa starostu naštartovala kolektivizácia pôdy po nástupe socializmu a postupné odsťahovanie sa rodín do miest. Veľká časť domov tak ostala opustená, množstvo z nich dnes využívajú chalupári.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol