Malí futbalisti z Ukrajiny našli útočisko v Bánovciach nad Bebravou

15.03.2022 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Na snímke mladí ukrajinskí futbalisti s plagátmi “Nechceme vojnu, chceme hrať futbal” prichádzajú na futbalový štadión v Bánovciach nad Bebravou, 14. marca 2022 FOTO TASR - Radovan Stoklasa.

 

Bánovce nad Bebravou 14. marca (TASR) - Útočisko pred vojnovým konfliktom našla v Bánovciach nad Bebravou i skupina 24 ľudí, z toho 19 detí z ukrajinského Vyšhorodu. Medzi nimi sú i malí futbalisti vo veku od deväť do 14 rokov, ktorí sa dostali do mesta vďaka spolupráci kyjevskej akadémie, Nikitu z ruského Petrohradu a bánovského klubu.

"Žijeme v ťažkej dobe poznačenej ochorením COVID-19 a v súčasnej dobe aj vojnovým konfliktom na Ukrajine. Práve tento náš príbeh je o tom, že je veľa dobrých ľudí na obidvoch stranách," načrtol v pondelok šéftréner mládeže Spartak Bánovce nad Bebravou Miloš Šagát. Iniciatíva podľa neho vznikla v Kyjeve, kde z futbalovej akadémie požiadali Nikitu z Petrohradu, aby sa mohli skontaktovať s niekým zo Slovenska a dostať sem deti z Vyšhorodu v kyjevskej oblasti, ktoré majú zbombardované domy a ihriská.

"Na Slovensko sa dostala informácia z Ukrajiny a Petrohradu, spravili sme veľa logistických úkonov a podarilo sa nám sem dostať 24 ľudí, z toho 12 futbalistov a ďalších rodinných príslušníkov," priblížil. Pomoc utečencom poskytuje okrem klubu i miestna a krajská samospráva. "Ide o deti z klubu Čajka Vyšhorod vo veku od deväť do 14 rokov. Prišli sem bez rodičov, sprevádzajú ich štyria dospelí, ktorí s nimi budú spolupracovať. Cesta na Slovensko im trvala niekoľko dní a bola náročná. Boli chvíle, keď sme si mysleli, že sa cez jednotlivé koridory ani nedostanú," priblížila primátorka Rudolfa Novotná s tým, že do Bánoviec nad Bebravou prišli v nedeľu (13.3.) večer.

Bánovskí futbalisti s ukrajinskými uzatvorili družbu - priateľstvo. Samospráva je pripravená pomôcť im pri návšteve školy, trénovaní a spokojnom živote, deklarovala Novotná. Dočasné bývanie našli na internáte bánovskej strednej školy. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) poskytol utečencom okrem ubytovania i materiálnu pomoc.

"TSK má k dispozícii vo svojich zariadeniach takmer 400 lôžok, z toho k pondelku je obsadených viac ako 60. Na lôžka chceme prijímať ľudí, ktorí dostanú štatút dočasného útočiska. Ostatní budú v hotspotoch," ozrejmil predseda TSK Jaroslav Baška. Krajská samospráva podľa neho pomáha utečencom pri vybavovaní povolení na cudzineckej polícii, rovnako im chce poskytnúť výučbu slovenského jazyka a zabezpečuje tiež ich antigénové testovanie. "Dnešná doba nepotrebuje slová, potrebuje skutky. Preto by som poprosil všetky kluby, organizácie na Slovensku, aby pomohli športovcom či iným ľuďom a uľahčili im život na Ukrajine," vyzval Šagát.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

27. septembra - Spomienka na výročie výstavby zvonice

150. výročie kultúrno-historickej pamiatky Zvonička v Novej Bani.

27. septembra - Zemplínsky festival duchov a strašidiel

Michalovce, michalovský kaštieľ, areál

28. – 29. septembra - Dožinky na hrade Červený Kameň

Častá, hrad