Obec Šarišský Štiavnik chce zriadiť vlastný výrobný podnik

31.01.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Archív TASR.


Šarišský Štiavnik 31. januára (TASR) - Vlastný výrobný podnik chce v roku 2022 zriadiť obec Šarišský Štiavnik v okrese Svidník. Okrem toho plánuje revitalizovať verejné priestranstvá. TASR o tom informoval starosta obce Šarišský Štiavnik Michal Kimák.

"V máji plánujeme realizovať schválený projekt, ktorý sa týka rekonštrukcie spevnenej plochy v obci. Ide o obecnú komunikáciu a parkovisko pri kultúrnom dome. Projekt bol úspešný vo výzve Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR pre najmenej rozvinuté okresy. Suma poskytnutej dotácie na realizáciu projektu je do 57.000 eur," uviedol Kimák.

Do konca roka chce obec zrealizovať projekt, ktorý sa týka revitalizácie verejných priestranstiev. "Ide o zeleň pri bytovej jednotke a pri kultúrnom dome. Dotácia bude čerpaná z Pôdohospodárskej platobnej agentúry z výzvy MAS Dukla, o. z., vo výške do 15.000 eur," priblížil starosta.

Veľkou výzvou v roku 2022 bude pre obec zriadenie firmy Obecný podnik Šarišský Štiavnik, s. r. o. Následne sa budú uchádzať o štatút sociálneho podniku. "Obecný podnik bude zameraný na zriadenie obecných potravín – rýchle občerstvenie pri ceste prvej triedy, a výrobu potravinárskych výrobkov," povedal Kimák.

Ako malej obci by im podľa jeho slov pomohlo, ak by bola zo strany Ministerstva financií SR vyhlásená výzva zameraná na kapitálové alebo bežné výdavky, ktorá je od roku 2020 pozastavená.

Za najväčší problém starosta považuje chýbajúci chodník pri ceste prvej triedy na asi 400-metrovom úseku, kde je nutné vybudovať aj obecnú komunikáciu pre dva rodinné domy a oporné múry.

"Obec má v súčasnosti 261 obyvateľov, čo je o 31 obyvateľov menej ako v roku 2014, v ktorom som bol zvolený za starostu obce," dodal Kimák.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača