Včelári sa stretli na gazdovskom dvore v Branove.
Do scenára konferencie sú zaradené viaceré aktuálne témy.

09.06.2018 | Nitriansky kraj | Autor: D.Ondrušková

Včelári i záujemcovia o včelárenie sa v sobotu stretávajú na treťom ročníku konferencie Včelárstvo v 21. storočí - nové ohrozenia, výzvy, riešenia. Jej organizátori - Slovenský zväz včelárov v spolupráci so Združením agropodnikateľov, družstvo Dvory nad Žitavou pripravili na gazdovskom dvore Branovo pri Nových Zámkoch popri odbornom programe aj podujatia pre verejnosť. Vstup počas celého dňa je voľný. 

Do scenára konferencie sú zaradené viaceré aktuálne témy. Jednou z nich sú nové smery vo včelárstve. "Ide o včelárenie v meniacich sa klimatických podmienkach, ktorému sa musí včelárstvo a včelári prispôsobovať," uviedol pre TASR vedúci sekretariátu Slovenského zväzu včelárov Jozef Čápek. Zaujímavou témou je i veľkovčelárska prax. "So skúsenosťami sa príde podeliť včelár Petr Cihlář z Česka, ktorý obhospodaruje 2500 včelstiev. Otázkou pre záujemcov je technológia, ako zvládať takéto množstvo, čo je k veľkovčelárstvu potrebné. Na Slovensku ide zatiaľ o novú vec," dodal Čápek.

Pre odborníkov, ale aj pre milovníkov a konzumentov medu je zaujímavou téma prednášky Róberta Germušku zo Štátneho veterinárneho a potravinového inštitútu v Dolnom Kubíne. Falšovanie medu, ako uviedol Čápek, je na vzostupe a med je celosvetovo druhou najfalšovanejšou potravinou. "Slovenské medy sú kvalitné, vo svete uznávané a je po nich dopyt. Vyhrávame medzinárodné súťaže, jedinou chybou je, že ich vyrábame málo," konštatoval.

Priestor tak vzniká na dovážané medy, ktoré, kým sa dostanú ku konečnému spotrebiteľovi, túto komoditu iba pripomínajú. "Falošný med nie je vyrobený včelami," zhrnul stručne Čápek. Dodal, že zákazník v obchode prakticky nemá šancu rozpoznať, či kupuje sfalšovaný, alebo pravý med. Pri konzumácii môže byť indikátorom to, že med vyliaty z lyžičky do pohára sa usadí na dne. Ak sa začne roztápať "po ceste", je podľa všetkého falošný. 

Verejnosť, ktorá príde v sobotu na gazdovský dvor v Branove, môže okrem iného absolvovať ochutnávku medov a medoviny, dozvedieť sa, ako začať včeláriť alebo absolvovať terapiu úľovým vzduchom. Pre najmenších je pripravený detský včelársky kútik.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice