V rímskom tábore  v Iži vztýčili zástavu UNESCO

28.09.2021 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Ilustračné foto: Archeologické vykopávky pri obci Iža. FOTO Archív TASR - Milan Drozd 15. augusta 2008.


V rímskom vojenskom tábore v Iži v okrese Komárno slávnostne vztýčili zástavu UNESCO. Tá má pripomínať návštevníkom tejto pamiatky nedávny historický zápis medzinárodnej archeologickej lokality Dunajského limesu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Nomináciu na zápis predložilo Slovensko spoločne s Nemeckom a Rakúskom.  

Lokalitu v Iži spravuje Podunajské múzeum v Komárne, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Nominačný projekt a zápis Dunajského limesu na prestížny zoznam UNESCO sú výsledkom takmer pätnásťročnej spolupráce partnerských inštitúcií zo všetkých zainteresovaných krajín, uviedol riaditeľ múzea Jozef Csütörtöky.

Prestížny zápis pootvára tomuto významnému archeologickému priestoru dvere do sveta. "Štatistiky dokazujú, že nové lokality UNESCO sa postupne stanú turisticky zaujímavou a vyhľadávanou destináciou. Podunajské múzeum v Komárne ako správca rímskeho kastela v Iži bude pokračovať nielen v jeho pamiatkovej obnove a prezentácii s využitím najmodernejšej techniky, ale aj vo vytvorení a zabezpečení väčšieho komfortu pre návštevníkov," povedal Csütörtöky.

Na území Slovenska sú súčasťou novej lokality svetového dedičstva UNESCO dve národné kultúrne pamiatky – rímsky vojenský tábor Gerulata v Bratislave-Rusovciach a Kelemantia v Iži. Rímsky tábor v Iži bol predsunutou pevnosťou na ľavom brehu Dunaja, jedinou svojho druhu na tomto úseku hranice, a tvoril predmostie legionárskej pevnosti Brigetio. Oba lokality sú dokladom dlhodobej, zhruba 400-ročnej rímskej prítomnosti na území dnešného Slovenska.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice