B. Tréger: Je veľmi veľa tém, ktoré treba riešiť
Zasadnutie 31. snemu ZMOS.

08.09.2021 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

FOTO: Predseda ZMOS Branislav Tréger počas príhovoru na 31. sneme ZMOS v Senci 8. septembra 2021. FOTO/TASR.

Problémy s odpadovým hospodárstvom a triedením odpadu, chýbajúca kanalizácia, prístup k pitnej vode, ale aj potreba legislatívne reagovať na vývoj demografie, aj to sú témy, na ktoré chce poukázať 31. snem Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Podľa predsedu ZMOS-u Branislava Trégera by sa malo hovoriť o stavebnom zákone či modernizácii samospráv.

"Je veľmi veľa tém, ktoré treba riešiť. Vyplynulo to zo spoločenskej objednávky, ale aj z toho, že sme síce v 21. storočí, v digitálnom období, ale 38 percent obcí napríklad nemá kanalizáciu, 227 obcí nemá prístup k pitnej vode," uviedol pre TASR Tréger pri príležitosti otvorenia snemu.

FOTO: 31. snem ZMOS v Senci 8.september 2021. 

Poukázať podľa neho treba aj na problémy s odpadmi, odpadovým hospodárstvom či triedením odpadu, v sociálnej oblasti sa treba legislatívne pripraviť na vývoj demografie a fakt, že počet starších ľudí stúpa. Hovoriť by sa tiež malo o zákone o verejnom obstarávaní, ale aj stavebnom zákone a jeho príprave. "Ak nebude kvalitný, môžeme ohroziť čerpanie fondov," poznamenal Tréger.

Veľký dôraz by sa mal klásť na modernizáciu samosprávy, napríklad na plánované vytváranie zdieľaných centier, kedy by mala byť služba obyvateľom poskytovaná rýchlejšie, kvalitnejšie a lacnejšie. Začať by sa malo s 50 pilotnými projektmi, ich počet by sa mal postupne rozširovať.

FOTO: Účastníci a hostia 31. snemu ZMOS v Senci 8. septembra 2021.

Jednou z dôležitých vecí je podľa šéfa ZMOS-u aj to, že nie sú "skokanským mostíkom" do veľkej politiky, od toho sa chcú dištancovať. "Ak chce ísť niekto zo samosprávy do politiky, nech to skúsi cez parlamentné voľby, ale my sa dištancujeme od koalície aj opozície. Chceme byť ale súčasťou každého riešenia," odkázal Tréger.

Odznieť by malo tiež to, že samosprávy chcú byť partnerom pre štát, čo potvrdili aj počas pandémie. V tejto súvislosti poukázal predseda združenia aj na to, že stále existujú tí, ktorým nikto za ich pomoc a prácu nepoďakoval. Príkladom sú podľa neho dobrovoľné hasičské zbory, ktoré dezinfikovali miestnosti, nosili obedy či organizovali ľudí pred testovacími miestnosťami. "Urobili veľmi veľa dobrej roboty a nikto sa o nich nezmienil," zdôraznil Tréger.

FOTO: Predseda vlády SR Eduard Heger na sneme ZMOS 8 .septembra 2021.

Samosprávy sú pre štát podľa premiéra významným partnerom

Samosprávy na Slovensku sú pre štát významným partnerom, vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO) počas stredajšieho príhovoru na 31. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Senci. Potvrdilo sa to podľa neho aj počas pandémie nového koronavírusu, zdôraznil preto dôležitosť pokračovania a prehlbovania vzájomnej spolupráce.

"Štát a samospráva sú ako pľúca, potrebujú dýchať spolu. Samospráva je organickou súčasťou štátu, všetci spolu sme v službe občanom. Slovensko je veľmi malá krajina na to, aby sme si dovolili nespolupracovať," skonštatoval Heger.

Predseda vlády sa obecným a mestským samosprávam poďakoval za pomoc počas pandémie, hoci to pre nich podľa jeho vlastných slov nebolo vôbec ľahké. Počas koronakrízy sa však podľa neho začala cesta hlbokej spolupráce, ktorá by sa mala naďalej prehlbovať. Je presvedčený, že iba vzájomnou spoluprácou bude možné dobiehať, respektíve aj predbiehať iné krajiny. Vyzval preto na korektnú diskusiu a spájanie síl pri práci pre občanov.

Premiér tiež pripomenul, že štát počíta so samosprávami ako s dôležitým partnerom aj pri implementácii plánu obnovy. Za výzvy označil stavebný zákon, investície, optimalizáciu siete nemocníc či súdnu mapu. Ubezpečil, že chce pokračovať v návšteve regiónov, stretávať sa chce osobne aj so zástupcami jednotlivých samospráv, pričom s ministrami bude hľadať riešenia na odstránenie prekážok a skvalitnenie služieb občanom. Premiér zároveň poďakoval ZMOS-u k 30. výročiu.

Poďakovanie samosprávam adresovali aj ďalší predstavitelia vlády a Národnej rady (NR) SR. Za absolútny pilier v boji proti pandémii, aj tam, kde iný zlyhal, ich označil napríklad podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD). "Ak nebude fungovať samospráva, nebude fungovať ani štát," povedal Blanár. Podľa podpredsedu NR SR Gábora Grendela (OĽANO) sa samosprávy postavili pandémii čelom a priložili ruku k dielu, či už s postupmi súhlasili alebo nie, a to často na úkor času, rodiny, ale aj zdravia. Viacerí uznali, že bez samospráv by štát pandémiu nezvládol.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava