Múzeum budú volať aj Kaštieľ Andrássyovcov
Trebišovčania chcú viac propagovať šľachtický rod.

27.05.2021 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove začína postupne meniť svoje marketingové a komunikačné časti so zvýraznením posledných obyvateľov žijúcich kaštieli. K 1. januáru 2022 bude múzeum oficiálne fungovať aj pod názvom Kaštieľ Andrássyovcov.

Múzeum ďalej informovalo, že na sociálnej sieti zverejnilo svoj reprofilizovaný dizajn, čím začalo tzv. prechodné obdobie. Podľa riaditeľky inštitúcie Beáty Kereštanovej toto rozhodnutie nie je žiadnou novinkou, keďže už dlhšie sa snažia dať väčší priestor rodu Andrássy.

"Napríklad v roku 2018 sme v spolupráci s maďarskou obcou Polgárdi symbolicky spojili rodinu Gyulu Andrássyho. Neskôr sme s naším partnerom, múzeom Rómer Flóris v Győri zorganizovali výstavu mladšej generácie. Veľmi dobrú spoluprácu máme aj so slovenskými múzeami, ktoré nám boli veľmi nápomocné pri tvorbe výstavy Šľachtické rody. Momentálne pracujeme na projektoch zameraných práve na tento rod,“ uviedla.

Prvá etapa reprofilizácie zahŕňa používanie novej farby – kráľovskej modrej a vytvorenie nového loga s názvom Kaštieľ Andrássyovcov. Nové logo sa nebude používať samostatne, slúžiť bude ako dodatok muzeálneho loga pri propagácií Andrássyovských aktivít, výstav a odborných článkov a prednášok. Inštitúcia pritom nestratí svoje doterajšie zameranie, Andrássyovcom sa venuje iba prvé poschodie kaštieľa. Múzeum chce posilniť aj svoje doterajšie výstavy ako Klenotnica rodiny Štefana Dobóa, budúce archeologické výstavy, Zemplín Antiqua či hrad Parič.

„Som veľmi rád, že v našom kraji vznikne ďalší Andrássyovský bod, keďže tento rod zohral významnú rolu v dejinách tohto regiónu. Verím, že tieto novinky prilákajú do trebišovského múzea opäť viac návštevníkov, posilnia turizmus a zatraktívnia ponuku múzea,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

V druhej etape vznikne nová facebooková stránka s názvom Múzeum Trebišov – Kaštieľ Andrássyovcov. Súčasná stránka Múzeum Trebišov nezanikne, bude sa však používať iba na archívne účely.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača