Kino ZORA bude novým kultúrno-komunitným centrom
Objekt bývalého kina Zora na Okružnej ulici v Trnávke bude zrevitalizovaný a znovu ožije ako kultúrne a komunitné centrum.

29.03.2021 | Bratislavský kraj | Autor: Maria Tariskova/OTS

Projekt na jeho obnovu iniciovalo hlavné mesto SR Bratislavy v gescii Oddelenia kultúry a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), ktorého prioritnou snahou a dlhodobým zámerom sa stala práve podpora občianskych aktivít a komunít a decentralizácia kultúry smerom do mestských častí a okrajových lokalít.

Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy na svojom zasadnutí dňa 25. 3. 2021 zverilo objekt bývalého kina Zora v Trnávke do správy BKIS.  Mestská príspevková organizácia BKIS zabezpečí prostriedky na revitalizáciu priestoru a v spolupráci s hlavným mestom nastaví koncepciu fungovania priestoru tak, aby poskytovalo citeľnú podporu občanom a boli kvalitne rozvíjané kultúrne služby verejnosti. Ambíciou projektu kina Zora je stať sa pilotným revitalizačným projektom s dôrazom na jeho komunitný charakter. Preto budú do procesu revitalizácie i do hľadania budúceho kultúrneho využitia priestorov zapojení aj miestni obyvatelia, aby si tak k danému miestu mohli vytvoriť vzťah a spoločne vytvárať živú susedskú štvrť.   

  

Nevyužívaný verejný majetok ako príležitosť pre efektívnu spoluprácu
BKIS sa od roku 2020 výraznejšie profiluje ako organizácia podporujúca menších aktérov
na poli kultúry, ako aj občianske aktivity a projekty komunít na pôde mesta. Snaží sa získavať podnety od už existujúcich kultúrnych partnerov, ktoré následne pomáha rozvíjať. Projekt revitalizácie kina Zora sa tak stáva skvelou príležitosťou, ako v praxi prepojiť oba princípy „zhora dole“ aj „zdola hore“. Spoločným pôsobením môžu navrátiť život nevyužívanému verejnému majetku.

Tento cieľ potvrdzuje aj Katarína Hulíková, riaditeľka BKIS: „Podpora komunít tvorí základný rámec našich aktivít pre rok 2021. Preto určite nebudeme meniť historickú funkciu kina Zora, ale naopak chceme naplniť pôvodný zámer tohto priestoru. Združovať miestnych obyvateľov a poskytnúť im udržateľný kultúrno - komunitný priestor, avšak zodpovedajúci konkrétnym potrebám a záujmom tunajšej lokality. Taký tu určite v poslednom období chýbal“.

BKIS zabezpečí správu objektu, administratívne procesy a v prvej fáze projektu (2021) vyčlení potrebné personálne kapacity a finančné prostriedky nutné pre technickú prípravu a zabezpečenie areálu. Priestor bude následne na základe vopred nastavenej stratégie ponúkať pre spolupráce a prenájmy. Záujemcovia o jeho využívanie sa budú môcť zapojiť do spolupráce prostredníctvom otvorených výziev, tzv. open calls, v ktorých budú jasne stanovené podmienky, vrátane objektívnych kritérií kvality a hodnôt, aké by mali projekty reprezentovať.

Aj preto BKIS v spolupráci s Oddelením kultúry hlavného mesta a s Nadáciou mesta Bratislavy uskutoční participatívne mapovanie potrieb komunít a obyvateľov Trnávky. Vďaka jasne pomenovaným očakávaniam a potrebám lokality budú následne vhodne navrhnuté riešenia podporujúce zapojenie miestnych aktérov do budúcej prevádzky, programu a aktivít priestoru.

Nielen kultúra, ale aj riešenie skladových priestorov

Okrem kultúrno-komunitného priestoru poskytne objekt kina Zora aj čiastočné riešenie skladových problémov BKIS. Sekcia technickej podpory, ktorá je neodmysliteľným
a kľúčovým partnerom zabezpečujúcim realizáciu podujatí hlavného mesta, mestských častí a mnohých ďalších organizátorov v meste, dlhodobo čelí problému týkajúceho sa chýbajúcich skladov pre techniku, materiál a inventár BKIS. V rámci revitalizácie objektu kina Zora preto BKIS ráta aj s príležitosťou čiastočne rozšíriť svoje skladové priestory a zabezpečiť ich funkčnosť, bezpečnosť a prípadnú možnosť zdieľania.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice