Starobylú bardejovskú radnicu a baziliku osvetlia na zeleno
Ide o znak priateľstva Slovenska a Írska.

17.03.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Starobylú radnicu a Baziliku minor sv. Egídia v Bardejove osvetlia v stredu (17. 3.) pri príležitosti Dňa sv. Patrika na zeleno. Ako TASR informoval hovorca mesta Bardejov Štefan Hij, ide o znak priateľstva Slovenska a Írska.

"Keď v lete 2020 navštívila naše mesto mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Írska v SR Hilda Ó Riain, v neformálnej debate s primátorom Borisom Hanuščakom hovorila aj o záujme Írska 'naštartovať' rozvoj bilaterálnych vzťahov. Medzi aktivity, ktoré boli v tomto zmysle spomenuté, patrila aj spoluúčasť Bardejova pri oslavách Dňa sv. Patrika – kultúrneho, náboženského a štátneho sviatku Írov," uviedol Hij.

Tento návrh sa podľa jeho slov stretol s pozitívnym ohlasom, a tak sa Bardejov v stredu (17. 3.) zaradí do zoznamu miest, ktoré si tento sviatok takisto pripomenú, aby tým symbolizovali slovensko-írske priateľstvo a spoluprácu mesta a veľvyslanectva.

"Od 20.00 do 22.00 h budú dominanty Bardejova – budova starobylej radnice a Bazilika minor sv. Egídia – v rámci večernej iluminácie zahalené do zelenej farby," povedal Hij.

Ako doplnil, v pláne je aj spoločné vysadenie írskeho duba v Parku Európy na sídlisku Obrancov mieru. Táto aktivita je však z dôvodu protipandemických opatrení presunutá na neskoršie, vhodnejšie obdobie.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. mája - Starožitnícke a gazdovské trhy

Nitra, agrokomplex

18. mája - Glgáč - stretnutie hrnčiarov

Revište, hrad, okres Žarnovica

18. mája - Deň so Štefanom Kvietikom

pri príležitosti životného jubilea herca Modrý Kameň, hrad