Renesančnú zvonicu v Kežmarku zrekonštruujú
Práce sa začnú na jar budúceho roka.

28.10.2020 | Prešovský kraj | Autor: K.Mayerová

Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515. TASR o tom informovala Patrícia Rozgonyiová z oddelenia komunikácie a propagácie mesta Kežmarok s tým, že zvonicu naposledy kompletne rekonštruovali v roku 1999.

„Kežmarská zvonica už potrebovala rekonštrukciu. Ide celkovo o investíciu 410.000 eur. Samospráva získala 244.000 eur ako podporu cez výzvu Prešovského samosprávneho kraja. Z toho dôvodu sa nám podarilo túto zvonicu pripraviť tak, aby sme mohli spraviť krok k odovzdaniu staveniska. Pokúsim sa, aby došlo k obnoveniu zlatých písmen, ktoré pripomenú i vyzdvihnú slávu celej stavby,“ vysvetlil primátor mesta Ján Ferenčák. V pláne je doplnenie a reštaurovanie tvaroslovia a farebnosti.

Rozgonyiová ozrejmila, že zvonica podstúpi kompletnú rekonštrukciu exteriéru odbornými prácami, ktoré bude mať v rukách reštaurátor so svojím tímom. Obnovená bude sgrafitová výzdoba v priestoroch ozvučnicových otvorov na veži i nárožné kvádrovanie. Tím sa zameria i na opravu kamennej hlavice, stĺpov a portálu. Po obnove historickej omietky bude vo finále hrať rolu farebná úprava a nanesenie lazúry.

„Začiatok rekonštrukcie bude posunutý na priaznivejšie mesiace, rátame tak marec, apríl. Dĺžka bola vyhodnotená na šesť mesiacov,“ dodala Lenka Bartoš Almášiová z predstavenstva spoločnosti, ktorá zastrešuje rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol