Vo Vyšnej Myšli  je močidlo súčasťou oddychovej zóny
Potulky redaktorov TASR po slovenských obciach.

19.10.2020 | Košický kraj | Autor: TASR

Na máčanie ľanových a konopných snopov slúžili kedysi v okolí dedín takzvané močidlá. Jedno z nich v upravenej podobe možno dodnes vidieť vo Vyšnej Myšli, okres Košice-okolie, kde sa stalo súčasťou oddychovej zóny s názvom "Močidlo".

Ide o miestne žriedlo prírodnej nezamŕzajúcej vody, ktorá má stálu teplotu 14 stupňov. "Je to výdatný prameň s čistou vodou, vpredu zvykli prať biele plátno, vzadu tmavé. Ešte v 80. i 90. rokoch minulého storočia bolo bežným javom, že tam ženy z obce chodili prať," priblížil pre TASR starosta Vyšnej Myšle Marek Habina.

V roku 2013 obec realizovala rekonštrukciu areálu. "Vybudoval sa tam altánok s lavičkami, mostík cez potok, kamenné ohnisko, pribudla nová zeleň. Slúži to na oddych a posedenie pre obyvateľov i návštevníkov obce, ako aj prechádzajúcich cyklistov," priblížil Habina. Cez obec totiž vedú cyklostrasy v smere na Veľký Milič, do Nižnej Myšle či Skároša. Vytekajúca voda napája priľahlú mokraď zvanú Rybník, ktorá v Košickej kotline predstavuje jedno z posledných útočísk pre ohrozené populácie obojživelníkov. Žijú tu mloky, skokany, kunky či rosničky.

Minulý rok obec v spolupráci s miestnou speváckou skupinou Odvážne ženy zorganizovala na Močidle kultúrne podujatie spojené s ukážkami, ako sa v minulosti pralo na rybníku. Zábery z neho možno vidieť na informačnej tabuli.

Vyšná Myšľa leží na úpätí Slanských vrchov pri rieke Olšava, jej dominantou je rímskokatolícky kostol z roku 1894. V súčasnosti má obec 965 obyvateľov, toho roku si pripomenula 695. výročie prvej písomnej zmienky, pôvodne plánované oslavy však pre pandémiu ochorenia COVID-19 zrušili. V obci pôsobí aj bežecký klub, ktorý v lete organizuje tradične beh Vyšnou Myšľou, aj tohto podujatia sa pre koronavírus museli tento rok vzdať.

V rámci projektov má obec v rozpracovaní zníženie energetickej náročnosti budovy obecného úradu, premenu bývalej požiarnej zbrojnice na komunitný dom, či rekonštrukciu šatní na miestnom ihrisku.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol