Nitriansky biskup vysvätil zrekonštruovaný Kostol sv. Kataríny v Šuriankach
Ako prvé bolo urobené nové presbytérium s kamenným oltárom.

07.10.2020 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Nitriansky biskup Viliam Judák konsekroval zrekonštruovaný farský Kostol sv. Kataríny v Šuriankach v Nitrianskom okrese. Vysvätenie chrámu bolo spojené aj s birmovnou slávnosťou, ktorá sa konala v nedeľu 4. októbra vo vynovenom interiéri kostola.

Ako pri vysvätení chrámu uviedol nitriansky biskup, kostol je pre veriacich veľmi dôležitý. „Náboženský život prežívame aj v ňom. Chrám je miesto, ktoré si zvolil Boh, aby v ňom prebýval. Má byť konsekrovaný, pomazaný krizmou, aby sa tak zvýraznila jeho zasvätenosť Božím tajomstvám,“ zdôraznil Judák.

Prvá písomná zmienka o kostole v Šuriankach je z roku 1297 a uvádza sa v nej, že tu bol kostol sv. Mikuláša. Počas tureckých nájazdov však boli Šurianky vypálené a pravdepodobne bol poškodený aj kostol. Na základoch starého chrámu bol v roku 1637 postavený súčasný kostol.

„Z toho pôvodného sa okrem obrazu sv. Mikuláša zachovala plastika Kristus na Kríži z roku 1615, ktorá sa dnes nachádza nad bočným oltárom. Po menšom požiari v roku 1987 bol kostol zreštaurovaný v roku 1990. Koncom minulého roka sa ho podarilo splynofikovať, zaviesť ústredné kúrenie a v tomto roku prebehla rozsiahla oprava interiéru,“ informoval nitrianske biskupstvo.

Ako prvé bolo urobené nové presbytérium s kamenným oltárom i ambónou z pieskovca a novou dlažbou. Vymenila sa tiež inštalácia elektrického vedenia, kostol bol vymaľovaný a napokon sa vymenila dlažba aj v lodi kostola.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača