Prieskum ZMOS bude o informovanosti samospráv počas pandémie
Reprezentatívnu vzorku má tvoriť 600 starostov a primátorov.

01.06.2020 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Informovanosťou samospráv počas mimoriadnej situácie pre pandémiu nového koronavírusu sa bude zaoberať prieskum Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Sústrediť sa bude aj na spôsob, akým spracovávajú mestá a obce konkrétnu agendu. Informoval o tom riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák. Prieskum má trvať do 3. júla, reprezentatívnu vzorku má tvoriť 600 starostov a primátorov.

Prieskum sa bude podľa Kaliňáka orientovať napríklad na to, odkiaľ mestá a obce čerpali informácie o pandémii a usmernenia o prevencii jej šírenia, ale aj ako hodnotia prístup k informáciám zo strany štátu. Zaujímať sa bude aj o oblasti, v ktorých predstavitelia samospráv cítili nedostatok informácií.

ZMOS sa v prieskume bude pýtať aj na účely, na ktoré by starostovia a primátori využili prípadnú získanú finančnú podporu na riešenie dôsledkov pandémie.

Kaliňák doplnil, že prieskum sa bude orientovať aj na spôsob spracovávania konkrétnej agendy samospráv, napríklad ekonomickú agendu alebo agendu daní a poplatkov. "Budeme sa zaujímať aj o to, akým spôsobom samosprávy zabezpečujú napĺňanie princípu 'jedenkrát a dosť'. Ide o zákaz žiadať od občanov výpisy z obchodného a živnostenského registra a z katastra nehnuteľností, ktoré obce dokážu nájsť samy v spoločných registroch," uviedol.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice