Nevyhnutnou súčasťou výstroja vojaka bola ochranná maska
Pripomíname si 75. výročie oslobodenia.

05.05.2020 | Bratislavský kraj | Autor: Ján Lašák

Na snímke nemecká ochranná maska s puzdrom z II. svetovej vojny. FOTO TASR - Vojenské historické múzeum vo Svidníku.


Chemické zbrane, prípadne iné zamorenie v oblasti frontovej línie mohli sovietskym či nemeckým jednotkám počas druhej svetovej vojny spôsobiť významné zdravotné komplikácie a straty na životoch. Preto po negatívnych skúsenostiach z Veľkej vojny vybavovali svojich vojakov ochrannými maskami, ktoré sú známejšie ako plynové masky.

Používali sa počas vojenských konfliktov na ochranu tváre, očí a dýchacích orgánov, zabraňovali tak vdýchnutiu toxických plynov a chemických otravných látok. Lícnice sovietskej i nemeckej masky boli vyrobené z gumeného materiálu. Ten zabezpečoval nízku hmotnosť masky a lepšie priľnutie k tvári.

 "Nemecké masky však boli na rozdiel od sovietskych vyrobené z hrubšej vrstvy gumy, prípadne z gumy potiahnutej pevným plátenným materiálom. Boli teda odolnejšie. Svedčiť o tom môže aj skutočnosť, že mnoho nemeckých masiek sa zachovalo v pomerne dobrom stave. Dôležitú úlohu však zohralo aj puzdro," vysvetľuje pracovníčka Vojenského historického múzea vo Svidníku Lenka Vrábľová.

 Na snímke ochranná maska sovietskeho vojaka v II. svetovej vojne. FOTO TASR -  Vojenské historické múzeum vo Svidníku.

Najdôležitejšou súčasťou masky bol filter, slúžil na zachytávanie toxických a chemických látok z ovzdušia, a umožňoval tak vojakovi vdychovať vonkajší vzduch relatívne očistený od otravných bojových látok. Boli väčšinou z kovu a prevažne zelenej farby. Keďže sa v obidvoch armádach používali rôzne typy filtrov, účinnosť závisela predovšetkým od ich náplne, teda vnútornej vložky, ktorá sa skladala z niekoľkých vrstiev, ktorých hrúbka a zloženie sa rôznili.

Nemeckí vojaci mali okrúhle filtre so závitom, ktoré sa skrutkovali priamo k ventilovej komore masky. Vojaci Červenej armády používali aj filtre podlhovastého tvaru, ktoré sa pripájali k ventilovej komore pomocou spojovacej hadice, vyrobenej z gumy potiahnutej úpletom. Prenášali sa v jednoduchých plátenných taškách, ktoré sa vešali na rameno prostredníctvom popruhu. Naopak, nemecké vojenské puzdra boli pevné kovové, valcového tvaru so sklopným vekom, pružinovým uzáverom a zaisťovacou poistkou. Puzdro sa dalo pripnúť na opasok.

"Špecifikom výbavy vojakov Wehrmachtu bola plechová škatuľka umiestnená na vnútornej strane príklopu, kde sa nachádzali rezervné zorníky a čistiace potreby," vysvetľuje rozdiel Vrábľová. Zaujímavosťou pri nemeckých maskách boli tie vodotesné varianty puzdra, s tesnením a podlepenými švami, ktoré mali na dne puzdra vyrazené veľké písmeno D "dicht" – prostredníctvom ktorého sa označovala vodotesnosť puzdra.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol