Medovníky z Kremnických baní
Pečenie medovníkov sa pre mladú mamičku stalo zamestnaním.

08.04.2018 | Bratislavský kraj | Autor: Ján Lašák

Pečenie a zdobenie medovníkov sa pre Alžbetu Knappovú z Kremnických Baní stalo nielen záľubou, ale aj spôsobom, ako sa uživiť. Medovníky s jej rukopisom smerovali do Ameriky, Nového Zélandu či viacerých európskych krajín. Jeden z nich dostal do daru počas návštevy Kremnice aj prezident Andrej Kiska. Najviac hrdá je však na medovník, ktorý vyrobila pre 106-ročnú pani Helenku z Kremnice.

 "Prvé medovníky v našej rodine začala piecť ešte moja najstaršia sestra Barbora. Mali sme asi päť vykrajovačiek, žiadny recept na sneh, len recept na medovníky. Ten inak používam dodnes, nechcem ho ani meniť. Dobre sa s ním robí a ľudia sú s ním spokojní," hovorí mladá mama štyroch detí a medovnikárka v jednej osobe. V tom čase však ani nerozmýšľala o tom, že sa bude raz ich pečeniu venovať.

 

             

FOTO: Na snímke medovnikárka Alžbeta Knappová pri svojej práci v obci Kremnické Bane, 6. apríla 2018. FOTO TASR - Jana Vodnáková.

Neskôr ju inšpirovala jedna babka, ktorá aj napriek svojmu vysokému veku dokázala medovníky cifrovať s pevnými rukami. "Išli mi oči vyskočiť. To nie je možné, ako môže tak zdobiť medovníky starý človek. Veď sa väčšinou hovorí, že starým ľuďom sa trasú ruky," pomyslela si v tom čase, keď obdivovala jej precíznu prácu. Medovníky vždy obdivovala aj na rôznych jarmokoch a akciách. "Keď sa mihol taký stánok, vždy som sa pristavila a vypytovala," priznala sa v rozhovore pre TASR.

Ako sa vraví, "s kožou na trh" išla až na vlastnej svadbe. Medovníky plnili funkciu menoviek pre hostí. "Keď sa na ne spätne pozriem, tak len zalomím rukami. Prepánajána, to toto som dala na stôl," spomína s úsmevom Knappová. Prvú skutočnú objednávku mala neskôr a keďže medzitým prišli do rodiny aj štyri deti, bolo rozhodnuté. Pečenie medovníkov sa pre mladú mamičku stalo zamestnaním, ktoré jej dovoľovalo venovať sa aj svojim deťom a rodine. "Robím, čo ma baví a kedy chcem. Moje heslo je: Čo nestihnem cez deň, to stihnem v noci," uviedla.

 

FOTO: Na snímke medovnikárka Alžbeta Knappová pri svojej práci v obci Kremnické Bane, 6. apríla 2018. FOTO TASR - Jana Vodnáková.

Tomu podľa jej slov zodpovedá aj realita. "Od septembra do decembra pracujem väčšinou v noci, cez deň, keď sa dá, dospávam," dodala. Nákupy aj pečenie zvláda sama, ako však hovorí, pomoc manžela s vynesením tašiek či upratovaním rada prijme. "U mňa je však najväčšia pomoc, keď mi to dovolia robiť. Keď akceptujú, že som veľakrát nervózna," zhodnotila.

Knappová pečie medovníky na všetky príležitosti. Najviac roboty má pred sviatkami, no ľudia si ich objednávajú aj na svadby, krstiny či jubileá. Na objednávku treba myslieť aj tri týždne vopred, zo dňa na deň sa podľa jej slov vyhovieť nedá. Takisto sa nedá presne povedať, koľko jej výroba medovníčkov trvá. Medovníkové cesto nechá odstáť najmenej 24 hodín, takisto necháva odležať aj už napečené medovníky. Záležitosťou viacerých dní môže byť aj samotné zdobenie, najmä ak ide o väčšie medovníky, kde sa bielkovou polevou zdobia väčšie plochy. Ako sama hovorí, rokmi pečenia už vychytala grify, a tak vie, ako správne postupovať.

O pestrú ponuku medovníčkov, ktoré ponúka, sa starajú nielen farby, ktoré ich zdobia, ale aj samotné tvary. Medovnikárka má dnes doslova plnú skriňu vykrajovačiek a aj tá jej už nestačí. Okrem kúpených má aj vykrajovačky, ktoré si dáva podľa vlastnej predlohy vyrábať v Čechách či u miestnych kováčov. Zvláštnosťou je veľký kohút, ktorý je inšpirovaný veterným kohútom na strechu, či vykrajovačky v podobe loga festivalu Kremnické gagy. Výnimkou nie je ani to, keď ich dostane darom. Kremničania jej ich nosia aj zo zahraničia.

 

           

FOTO: Na snímke medovnikárka Alžbeta Knappová pri svojej práci v obci Kremnické Bane, 6. apríla 2018. FOTO TASR - Jana Vodnáková.

Z plagiátorstva si ťažkú hlavu nerobí. Naopak, je rada, ak svojou prácou niekoho inšpiruje. Takisto sa neštíti svoj recept na medovníky posunúť ďalej. Hovorí, že dobré veci by sa mali odovzdávať, a nie zatajovať. Na druhej strane priznáva, že sama nie je jeho autorkou. Keď sa však niekto spýta na recept na bielkovú polevu, odpoveď nevie dať. Robí ju totiž "od oka". Na zdobenie používa bežné potravinárske farby. 

V ponuke medovníkov od Knappovej sa nájdu tradičné, ale aj originálne kúsky. "Snažím sa, aby boli iné. Aby tam bolo niečo špecifické, môj rukopis," uviedla. K tým originálnejším patria napríklad medovníky s motívom kremnickej keramiky, ktorú je možné obdivovať aj v kremnickom múzeu. O precíznosti práce a veľkej trpezlivosti medovnikárky však presviedčajú aj medovníky s cibuľovým vzorom.

Zdobenie medovníkov nie je cudzie ani jej deťom. Svojimi výrobkami vždy podľa Knappovej ozdobia rodinný vianočný stromček. V tom čase už totiž ona padá od únavy. Na otázku, či im po toľkom vypekaní ešte chutia medovníky, dáva jasnú odpoveď poloprázdna dóza s nepodarkami, ktorú majú položenú v kuchyni.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice