Kraslice s motívom liptovskej modrotlače vystavujú na námestiach
Modrotlačiarske dielne boli v L. Mikuláši už v prvej polovici 19. storočia.

06.04.2020 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Veľké kraslice s motívom liptovskej modrotlače vystavuje mesto na Námestí osloboditeľov a Námestí mieru v Liptovskom Mikuláši do 21. apríla.

Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej prišiel s návrhom oživiť námestia kraslicami s regionálnym motívom ešte v minulom roku zástupca primátora Ľuboš Trizna. "Pôvodná myšlienka bola, že kraslice budú pred veľkonočnými sviatkami priamo na námestiach maľovať žiaci z mestskej základnej umeleckej školy. Keďže však nastala mimoriadna situácia so šírením nového koronavírusu, museli sme sa prispôsobiť a vzory sme na ne dali aspoň potlačiť," povedal viceprimátor.

Ornamenty vznikli štylizovaním motívov na tlačiarenských formách, ktoré majú pôvod priamo v Liptovskom Mikuláši. "Na vytvorenie typického mikulášskeho ornamentu poslúžila ako predloha jedna z pôvodných foriem modrotlačiara Jána Scholtza. Autorom výslednej podoby ornamentu, ktorý je natlačený na šiestich veľkých krasliciach, je výtvarník Michael Beyer," doplnila Čapčíková.

"Modrotlačiarske a farbiarske dielne existovali v Liptovskom Mikuláši už v prvej polovici 19. storočia. Dokazuje to zápis známeho cechmajstra Jána Scholtza z roku 1821 vo farbiarskej cechovej knihe," priblížila Katarína Verešová z mestského Múzea Janka Kráľa.

Radnica prezentuje fotografie z námestia prostredníctvom sociálnych sietí mesta a Múzea Janka Kráľa, pretože platí výzva, aby obyvatelia obmedzili pohyb. "Určite kraslice vystavíme aj na budúci rok a možno sa nám podarí uskutočniť pôvodnú myšlienku s ich maľovaním žiakmi. Nič nám neujde, netreba sa obávať, že by sme ich už nemali vidieť na vlastné oči. Teraz je prioritou zdravie," dodal Trizna.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol