Kam na výlet v okolí Bratislavy?
Nudíte sa doma a váš bicykel slúži ako lapač prachu v pivnici? 

01.04.2020 | Bratislavský kraj | Autor: Maria Tariskova/OTS

Okolie Bratislava vám ponúka mnoho krásnych cyklotrás. Prečítajte si našich XY tipov, kam ísť na výlet v okolí Bratislavy.

 

Bez cyklistiky si mnohí z nás nevedia predstaviť svoj život. Hlavne ak žijete vo veľkom meste, potrebujete z času na čas prírodu, pokoj, čerstvý vzuch a relax.

Ak ste sa rozhodli začať s cyklistikou a ste z Bratislavy, máme pre vás 5 skvelých nápadov na trasy. Dôležité však je, aby ste si bicykle pred každým výletom dôkladne skontrolovali.

 

Najkrajšie cyklotrasy v okolí Bratislavy

 

Devín

Jednou z najkrajších cyklotrás v okolí Bratislavy je bez pochýb výlet na Devín. Počiatočný bod trasy nájdete pod mostom Lanfranconi.

Nevýhodou tejto stezky je, že určitý úsek musíte zvládnuť po hlavnej ceste. Čo niekedy predstavuje veľký problém. Ak však budete dostatočne obozretní a pripravení už vopred, nemáte sa čoho báť.

Jeden z najstarších a najpopulárnejších hradov na Slovensku, Hrad Devín,  však stojí za to. Cesta od mostu na Devín má niečo cez 8 kilometrov.

 

Devínska Kobyla

Z hradu Devín môžete pokračovať smerom k najvyššiemu bodu Bratislavy - k Devínskej Kobyle, ktorá sa nachádza vo výške 514 metrov.

Presne na tomto mieste sa začínajú vynímať Malé Karpaty a pri dobrom počasí si užijete výhľad na Rakúsko a Dunaj. Niekedy sa so šťastím dajú zazrieť aj končiare Predalpia.

Každoročne na jar sa tu koná jeden z najpopulárnejších behov Slovenska - Beh Devín Bratislava, alebo aj 24 hodinový non-stop výšľap na Devínsku Kobylu.

 

Svätý Jur

Od konečnej zastávky električiek v Rači sa môžete napojiť na asfaltovú cestu, z ktorej je krásny výhľad na záhradky a bratislavské vinohrady. Za ni už vykukujú kopce z Malých Karpát.

Pre cyklistov, ale aj rodiny s deťmi, bude táto 28 kilometrov dlhá nenáročná trasa do historickej obce Svätý Jur príjemným poldenný výletom.

Centrum vo Svätom Jure je vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu a nájdete tam množstvo vinárničiek a kvalitného vína. Na svoje si prídu aj nadšenci nedotknutej prírody, pretože sa tu nachádza aj chránená prírodná rezervácia Šúr s lesom a jedinečnými rastlinnými a živočíšnymi druhmi. 

 

Trojhraničný bod

Je bodom, v ktorom sa stretávajú hranice Slovenska, Maďarska a Rakúska. Spod Starého mosta v Bratislave má táto nenáročná trasa necelých 50 kilometrov tam aj späť.

Dobrou správou je, že ak vás prekvapí hlad, nebudete hladovať. Popri cyklotrase je mnoho bufetov.

V teplých letných mesiacoch môžete výlet na bicykli spojiť s kúpaním v jazere. Pre milovníkov kultúru zasa budú zaujímavé malebné rakúske obce.

 

Hrad Pajštún

Zrúcanina gotického hradu s nádychom histórie je ako stvorená na vyčistenie hlavy počas voľného dňa.

Východiskovým bodom je Železná studnička. Táto trasa ponúka krásne výhľady na okolité kopce. Na hrebeni, ktorý vedie k hradu, narazíte na pravidelné hlboké jamy, ktoré vaše bicykle určite zvládnu. Jamy pochádzajú z 2. svetovej vojny.

Čaka vás aj výhľad na oblúk Karpát, rakúske Alpy a zámok Schloßhof. Po náročnom stúpaní si trocha oddýchnete spustímsa dole po označenej trase.

Narazíte na pútnické miesto dedinka Mariánka, kde môžete vidieť 50 drevených sôch v životnej veľkosti. Stoja na 14 miestach v tvare venca. 

Týchto päť bodov je iba malým kúskom z toho, čo pre vás a vaše bicykle Bratislava a jej malebné okolie ponúka. Či už na jar, v lete alebo pred príchodom zimy, pre tých čo jazdia radi sami, alebo v skupine. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice