Biskup Judák si modlitbou na cintoríne uctil obete bombardovania Nitry
Pripomíname si 75. výročie oslobodenia.

27.03.2020 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák si v súkromí a tichosti uctil obete bombardovania mesta Nitra, ktoré sa udialo v roku 1945 na sklonku druhej svetovej vojny.

“Modlitbou na mestskom cintoríne pri hroboch, v ktorých odpočíva 52 obetí bombardovania, si biskup Judák uctil ich pamiatku a v modlitbe posvätného ruženca pamätal na spásu všetkých nevinných duší obetí, ktoré v tento deň zahynuli. Táto tichá spomienka aj v čase koronavírusovej pandémie bola symbolom toho, že ľudská pamäť by nikdy nemala zabúdať na významné medzníky v dejinách, a zvlášť na ľudské obete, ktoré sú s nimi spojené pre pamäť budúcnosti,” uviedol hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.

Bombardovanie osloboditeľov krátko pred koncom druhej svetovej vojny zažili obyvatelia Nitry 26. marca 1945. V ten deň na mesto zaútočili bombardéry 5. leteckej armády 2. ukrajinského frontu. Nitra v tom čase nebola chránená protilietadlovou obranou. A keďže zlyhala i ohlasovacia služba, sirény spustili až päť minút po začiatku náletu a lietadlá nad Nitru prileteli bez akéhokoľvek varovania. Začiatok slnečného dňa ukončili o ôsmej hodine ráno bomby, ktoré padali na centrum mesta. Ich cieľom mali byť ustupujúce nemecké vojská, ktoré však v čase náletu už v meste neboli. Sovietske vojská vstúpili do mesta prakticky bez boja 30. marca 1945.

Zničených bolo približne 50 budov, ďalších viac ako 300 bolo poškodených. Pri nálete zahynulo 345 ľudí, z toho 13 vojakov – osem slovenských a päť nemeckých. K veľkému počtu obetí prispelo aj to, že k útoku došlo v čase, keď sa v Nitre konali trhy.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol