Nezbierajte medvedí cesnak v Jovsianskej hrabine
Ochranári upozorňujú návštevníkov národnej prírodnej rezervácie že zber je tu zakázaný.

04.04.2018 | Košický kraj | Autor: M.Zdražilová

Ako TASR informoval botanik Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Ján Bosák, v Jovsianskej hrabine sa zárasty medvedieho cesnaku nachádzajú po odkvitnutí bledule jarnej karpatskej. "Práve teraz tam začali nájazdy ľudí z celého okresu. Vo veľkom ho zbierajú v NPR, pritom je dostupný aj v iných častiach Vihorlatských vrchov, ktoré nie sú chránené," vysvetlil. Upozornil však na to, že v územiach s vyšším stupňom, ako je dvojka, je zber zakázaný.

"V posledných rokoch pribúda stále viac ľudí, ktorí chodia do Jovsianskej hrabiny zbierať medvedí cesnak, nie je v našich silách neustále územie kontrolovať. Preto chceme poprosiť všetkých, ktorí sa tam chystajú práve z tohto dôvodu, aby sa poobzerali po okolí a túto rastlinu netrhali v území NPR," vyzval verejnosť Bosák. Ako pokračoval, doteraz všetkých návštevníkov, ktorých pri zbere prichytili, riešili dohovorom. "Keďže to nikto nerešpektuje, rozhodli sme sa v tomto roku pristúpiť k uloženiu blokovej pokuty," doplnil.

Národná prírodná rezervácia Jovsianska hrabina je podľa Bosáka významné a unikátne územie. Po zime tam totiž rozkvitajú tisícky bledúľ jarných karpatských. "V rámci Slovenska tam rastú v najhojnejšom počte," spomenul. Sú zákonom chránené. Ich trhanie na tomto území, ako aj trhanie ostatných rastlín je zakázané.

Jovsianska hrabina, ktorá je NPR od roku 1953 a rozprestiera sa na rozlohe približne 260 hektárov, predstavuje dubovo-hrabový karpatský les s množstvom iných vzácnych chránených rastlín národného aj európskeho významu. Na miestach, ktoré sú často zaplavované vodou, má svoj najvýchodnejší výskyt napr. subatlantický druh - ostrica hrebienkatá. Medzi ďalšie významnejšie druhy v území patrí kosatec trávolistý, prilbica moldavská, valdštajnka kuklíková, korunkovka strakatá, ale aj vzácny východokarpatský endemit hrachor hladký.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice