Divadlo Thália uvedie hru Prípad mladého Nosztyho
TASR ponúka správu aj v maďarskom jazyku.

18.02.2020 | Košický kraj | Autor: TASR

Adaptácia románu Kálmána Mikszátha Prípad mladého Nosztyho s Marikou Tóthovou bude treťou premiérou jubilejného 50. výročia založenia košického maďarského Divadla Thália Szinház. Ide o ľúbostný príbeh, v ktorom sa zmýšľa aj o spoločenských problémoch svojej doby. Inscenačný tím o tom informoval v pondelok na tlačovej konferencii.

Ako povedal dramaturg divadla Miklós Forgács, ide o pôvodnú adaptáciu diela, v ktorom sa z aristokrata bez peňazí stane sobášny podvodník. Zvábi mladé dievča - milionárku, vracajúcu sa s rodinou z Ameriky. Medzitým sa naskytá množstvo mravných, etických, hospodárskych a citových otázok.

Uvedené dielo zachytáva dobu upadajúcej aristokracie a silnejúceho meštianstva. Vydané bolo v roku 1908, dva roky pred smrťou jeho autora. „Ide v ňom o lásku, peniaze a o to, ako sa staviame k pojmom česť, úcta, slušnosť,“ povedal s tým, že divák môže vnímať rôzne paralely so súčasnosťou. Kým na jeden strane inscenácia predostiera dobu pred 100 rokmi, na druhej strane je nadčasová. „Žili uprostred problémov a veľkých dobových posunov a tiež nevedeli, čo je dobré a čo je zlé. My po 100 rokoch ľahko posudzujeme, kto konal správne. Chceme, aby diváci mysleli na to, že aj tá naša doba je taká, že momentálne presne a jasne nevidíme, čo sa deje okolo nás,“ dodal.

Režisérom inscenácie je Sándor László, ktorý s týmto košickým divadlom spolupracuje druhýkrát. Adaptácie prozaického diela sa ujala dramaturgička z Vojvodiny Kata Gyarmati. „Namiesto znázornenia charakteristických čŕt postáv v jednotlivých dialógoch a monológoch sme si vybrali ich zmes, ako by sa dal o postave vytvorený opis spliesť s vyjadreniami vo forme dialógu . Teda 'vonkajší posudok' - 'komentár' - zohráva v diele dôležitú úlohu. Napriek tomu, že ide o príbeh určený na javisko, ponechal sa charakter poviedky,“ uviedla.

Na predstavení spolupracuje takmer celý divadelný súbor. Dokopy 17 postáv ožije na javisku 15 hercami. Mariku Tóthovú si zahrá Henrietta Rab. Podľa jej slov sa v hlavnej postave môže nájsť aj súčasná generácia. „Myslím si, že podobný problém môžu mať mladí ľudia, ktorí odídu pracovať alebo žiť do zahraničia a túžia sa vrátiť domov. Ak príde ako bohatý človek, má problém s tým, či ho ostatní chcú pre pravú lásku alebo len pre majetok,“ povedala pre TASR. Rolu Feriho Nosztyho stvárni herec Péter Nádasdi.

Premiéra hry bude vo štvrtok (20. 2.) o 19.00 h v Divadle Thália.

Text správy v maďarskom jazyku.

A héten mutatják be a kassai (Košice) Thália Színházban az 50., jubileumi évad harmadik premierjét, A Noszty fiú esete Tóth Marival című Mikszáth Kálmán-adaptációt. A darab rendezőgárdája hétfőn tartott sajtótájékoztatót.

Forgács Miklós, a színház dramaturgja a feldolgozott regényt ismertetve elmondta: egy társadalmi és erkölcsi problémákat is feszegető szerelmi történtről van szó. A mű főhőse egy pénztelen dzsentri, aki végül házassági csalásra adja a fejét. Elcsábít egy fiatal lányt, aki a családjával együtt milliomosként tért haza Amerikából. „A szerelem és a pénz mellett az is fontos szerepet játszik a regényben, hogyan állunk hozzá az olyan fogalmakhoz, mint a becsület, a tisztelet vagy a tisztesség” – fejtette ki Forgács, aki szerint a történet párhuzamba állítható a jelenünkkel is.

A mű az arisztokrácia hanyatlásának és a polgárság megerősödésének korában játszódik. 1908-ban jelent meg, két évvel a szerző halála előtt. „A szereplők nagy korszakváltásokat éltek meg, nem tudták, mi a jó és mi a rossz. Száz évvel később mi már könnyen ítélkezünk arról, ki cselekedett helyesen. Azt akarjuk, hogy jusson a nézők eszébe: a mi korunkban sem láthatjuk világosan és tisztán, hogy mi történik körülöttünk” – mondta el a darabról Forgács.

A színdarabot László Sándor rendezte, aki másodszor dolgozott együtt a kassai színházzal. A regényt a vajdasági Gyarmati Kata adaptálta színpadra.

 A darabban szinte a teljes társulat szerepet kapott. A 17 alakot 15 színész formálja meg. Noszty Ferit Nádasdi Péter alakítja. Tóth Mari szerepében Rab Henriettát láthatja a közönség. Utóbbi a TASR hírügynökségnek elmondta: úgy véli, Tóth Mariéhoz hasonló problémákkal küzdenek azok a fiatalok is, akik külföldre mennek dolgozni, de egy idő után hazavágynak. Ha gazdag emberként térnek vissza, nem tudhatják, hogy igazán szeretik-e őket, vagy csak a pénzük miatt.

 A premierre csütörtökön, február 20-án, 19 órától kerül sor.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava