Hradná veža v Slanci má po obnove už všetky podlažia
Valcová veža má slúžiť ako turistická vyhliadka a múzeum. 

28.12.2019 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Práce na obnove hradu Slanec pokračovali tento rok ďalšou murárskou sezónou. Na pamiatke pracovalo od mája do novembra cez úrad práce 12 robotníkov, Ministerstvo kultúry (MK) SR poskytlo na projekt dotáciu 20.000 eur.

"Vo veži Nebojsa sa tento rok vybudovala kamenná klenba, ktorá tvorí podlahu štvrtého nadzemného podlažia. V strede má kruhový otvor, do ktorého sa osadí točité mlynárske schodište. Veža má tak teraz už všetky podlažia," uviedol pre TASR starosta obce Slanec (okr. Košice-okolie) Jozef Bela. Súčasťou projektu bolo aj osadenie portálu na treťom nadzemnom podlaží, pribudol aj portál pre štvrté podlažie.

Valcová veža, ktorú sa v roku 2013 podarilo zastrešiť, bude po dokončení podľa plánov slúžiť ako turistická vyhliadka a múzeum. V rámci projektu občianskeho združenia Zachráňme hrad Slanec s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja (KSK) vo výške 9000 eur došlo tento rok aj k obnoveniu dverných a okenných výplní a uzavretiu tak vstupného priestoru.

Práce pokračovali aj na ďalšej časti hradu. "Dostavali sme lešenie pri múre paláca, dostali sme sa až na jeho korunu a tam sme zistili, že krakorce (vystupujúce podperné nosníky) sú veľmi nestabilné, takže murár tú korunu musel komplet premurovať z južnej aj severnej strany, aby to bolo bezpečné," priblížil Bela.

Náročná obnova hradu si však vyžiada ešte veľa úsilia a investícií, obec má záujem využiť na to aj eurofondy, čo by realizáciu zámeru urýchlilo.  Na samotnej veži je potrebné urobiť ešte niekoľko veľkých zásahov.

"Je to osadenie vonkajšieho schodišťa na vstup do veže, osadenie mlynárskeho schodišťa na vstupe medzi tretím a štvrtým nadzemným podlažím, opláštenie, podlaha a zábradlie ochodze, a ešte oprava vypadnutých kaverien, respektíve fasády veže. Tam budú musieť zasiahnuť asi horolezci, lebo toľko lešenia nemáme a bude sa to asi musieť robiť tak, že sa z vrchu zlania. Po dokončení by bola veža už v štádiu, že by bola sprístupniteľná a zároveň by sme sa už mohli zaoberať takými detailmi, ako je vybavenie veže,"  dodal starosta. Aktuálne treba podľa neho vyriešiť aj problém so starou lanovou dráhou na prepravu materiálu, ktorá na konci tejto sezóny vypovedala službu.

Obnova hradu pod vedením obce a občianskeho združenia sa začala v roku 2012. Gotický hrad bol zničený v roku 1679 počas povstania Imricha Tököliho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď majiteľ panstva, gróf Forgáč, dal zrekonštruovať vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo do roku 1937. Neskôr začala veža chátrať a v roku 1945 vyhorela.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur