Mesto Košice chce odkúpiť plaváreň
Mestskej časti Staré Mesto sa ponuka nepozdáva

27.11.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Mesto Košice hľadá riešenie, akým spôsobom by mohla prejsť mestská krytá plaváreň do jeho rúk. Pre TASR to potvrdil hovorca magistrátu Vladimír Fabian s tým, že je zatiaľ predčasné hovoriť o konkrétnej podobe toho, akým spôsobom. Košická mestská časť (MČ) Staré Mesto informovala, že primátor Jaroslav Polaček jej listom predložil písomnú ponuku a požiadal o možnosť odkúpenia uvedenej nehnuteľnosti za symbolické jedno euro z dôvodu hodného osobitného zreteľa. MČ, ktoré je vlastníkom plavárne, hovorí, že si zaslúži spravodlivejšiu ponuku.

„Všetci vieme, že do modernizácie plavárne a do plánovaného prepojenia s kúpaliskom Červená hviezda bude potrebné investovať milióny eur. Aj z tohto dôvodu veríme, že nájdeme pochopenie u miestnych a mestských poslancov. Tí pri svojom rozhodovaní by mohli zobrať do úvahy aj to, že len mesto Košice môže dať krytej plavárni moderný šat a vybudovať tam moderný komplex pre vodné športy,“ uviedol Fabian.

Starosta MČ Igor Petrovčik hovorí, že za ponukou odkúpenia za jedno euro je potrebné vidieť aj perspektívu investícií vo výške šesť až osem miliónov eur zo strany mesta. Podľa jeho slov by tak za dva roky mohol vzniknúť moderný areál plaveckých športov s doplnkovou rekreačnou funkciou.

„Ako vlastníci plavárne, do ktorej sme už investovali z rozpočtov vyše dvoch miliónov eur, si zaslúžime spravodlivejšiu ponuku ako symbolické euro. Možno by schodnejšia bola cesta vytvorenia spoločného podniku s mestom Košice. Neprišli by sme o majetok MČ a zároveň by sme sa spolupodieľali na vytvorení moderného plaveckého a rekreačného areálu,“ doplnil.

Podľa neho je z rozsiahlej diskusie poslancov zjavné, že k dohode s mestom na odkúpení mestskej krytej plavárne za jedno euro pravdepodobne nedôjde. „Argumentujú tým, že keď ju v roku 2002 MČ Staré Mesto zachraňovala, lebo mesto Košice bolo zadlžené, vzala si úver a vrátane úrokov zaplatila za plaváreň v prepočte milión eur,“ povedal Petrovčik.

Pripomenul, že krytá plaváreň každoročne zaťažuje rozpočet MČ Staré Mesto v objeme priemerne 250.000 eur, pričom by tieto peniaze vedeli investovať inde. Plaváreň okrem toho dotuje aj mesto, a to sumou okolo 160.000 eur ročne.

Starosta dodal, že ak poslanci hlasovaním rozhodnú, že mestu plaváreň za euro nepredajú a nepríde ani iná adekvátna ponuka z mesta, budú pokračovať v trende projektov garantovanej energetickej služby (GES) vedúcich k znižovaniu nákladov na energie.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

22. marca - Jarné gaštanové piatky

Modrý Kameň, SNM - Múzeum bábkarskych kultúr a hračiek

23. marca - Zelený marec v Pezinku

Odstraňovanie čiernej skládky v meste Pezinok

23. marca - Vajnorská vínna muška

Ochutnávka vín od drobných vajnorských vinárov kaviareň Dobrá lipa