Vodozádržné opatrenia v Starej Ľubovni majú zmierniť dôsledky zmeny klímy
Ministerstvo životného prostredia schválilo dotáciu takmer 160.000 eur.

06.11.2019 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Projekt vodozádržných opatrení má v Starej Ľubovni zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a znížiť riziko povodní. Ministerstvo životného prostredia SR, riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia, v týchto dňoch doručilo mestu rozhodnutie o schválení dotácie na realizáciu zámeru vo výške takmer 160.000 eur. Informoval o tom primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že najväčšie mesto na severnom Spiši, rovnako ako iné mestá nielen na území Slovenska, čoraz častejšie zaznamenáva dôsledky zmeny klímy.

„Prevaha zastavaných plôch nad prvkami zelenej infraštruktúry spôsobuje, že v období tepla a sucha sa ovzdušie čoraz viac prehrieva. Naopak, intenzívne alebo dlhotrvajúce dažde s vysokým úhrnom zrážok spôsobujú zaplavenie územia, a to z dôvodu úbytku zelených plôch, ktoré ich dokážu vstrebať,“ skonštatoval Tomko.

Vzhľadom na tieto skutočnosti sa samospráva rozhodla navrhnúť vodozádržné opatrenia práve na sídlisku Východ, kde sídli aj budova miestnej základnej školy (ZŠ). Práve zo strechy budovy sa do kanalizácie odvedie viac než 1245 metrov kubických dažďovej vody bez jej ďalšieho využitia. To sa však zmení vďaka realizácii schváleného projektu. V rámci neho by mali vybudovať bioretenčné systémy na zadržiavanie zrážkovej vody v okolí základnej školy. Pôjde o štyri dažďové záhrady, podzemnú zbernú nádobu na zadržiavanie zrážkovej vody, extenzívnu vegetačnú strechu na streche základnej školy a zelenú vegetačnú stenu.

„Realizáciou navrhovaných vodozádržných opatrení sa predpokladá zníženie rizika povodní zadržiavaním a postupným vsakovaním zrážkovej vody, a tiež ochladzovanie okolitého vzduchu s dopadom na celkové zlepšenie mikroklímy sídliska Východ. Celkové náklady na projekt predstavujú takmer 167.000 eur. V januári budúceho roka sa uskutoční verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác,“ doplnil primátor s tým, že samotná realizácia projektu je plánovaná na obdobie júl až november budúceho roka. Práce budú vykonávať predovšetkým počas letných prázdnin, no pokračovať majú aj v priebehu prvých mesiacov školského roka.

„Nepredpokladáme však ich negatívny vplyv na kvalitu vyučovacieho procesu. Naopak, očakávame rast povedomia žiakov o potrebe uskutočnenia opatrení, ktoré prispievajú k zlepšeniu kvality životného prostredia v našom meste,“ zdôraznil primátor.

ZŠ Za vodou, ktorú v súčasnosti navštevuje 177 žiakov, bude prvou verejnou budovou disponujúcou takýmto typom vodozádržných opatrení. Samospráva verí, že nebude poslednou, keďže sa o získanie finančných prostriedkov určených na realizáciu podobných aktivít plánuje uchádzať aj naďalej.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol