Na Veľkej Javorine sa opäť zídu Česi a Slováci
Účastníci si pripomenú spoločnú minulosť. 

26.07.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Na najvyššom vrchu Bielych Karpát - Veľkej Javorine, sa opäť zídu Slováci, Česi a Moravania, aby si pripomenuli spoločnú minulosť. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov sa tradične uskutočnia poslednú júlovú nedeľu (28. 7.), informoval o tom Ľubomír Miklánek, tlačový hovorca podujatia. 

"Tradícia stretávania sa príslušníkov oboch národov na Veľkej Javorine siaha do roku 1848. Veľkú Javorinu si určite nevybrali naši predkovia náhodne, patrí k najkrajším miestam celého regiónu. Aj keď oba národy sú už viac ako štvrťstoročie osamostatnené, väzby medzi nimi naďalej pretrvávajú a ľudia na oboch stranách hranice sú stále pevne spätí," uviedol Miklánek. 

Javorinské slávnosti podľa neho každoročne zdôrazňujú význam česko-slovenských vzťahov medzi ľuďmi, jednotlivými krajmi, samosprávami či podnikateľskými subjektmi na oboch stranách hranice, pričom pevnú väzbu príslušníkov oboch národov tam symbolizuje od roku 1990 Pamätník česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti. 

"Pri pamätníku si i tento rok v ranných hodinách pripomenieme spoločnú minulosť dvoch svojbytných národov položením kytice kvetov. V rámci slávností sa môžu návštevníci tešiť už tradične na kultúrny program. Ponúkne tie najlepšie súbory a skupiny z prihraničného regiónu, ktoré budú prezentovať najmä folklór a hudbu česko-slovenského pomedzia," priblížil. 

Myšlienku pochádzajúcu z dôb národných buditeľov o vzájomnom bratstve na oboch stranách hranice sa prípravný výbor slávností snaží uchovávať a prezentovať i rozširovaním svojich aktivít a prostredníctvom športu. "Preto sa už niekoľko desaťročí v sobotu pred samotnými slávnosťami koná na vrchu Veľkej Javoriny podujatie Javorina Tour – stretnutie cykloturistov z Českej a Slovenskej republiky. To tohtoročné bude 27. júla počas celého dňa a pre účastníkov je tak ako každý rok pripravená malá odmena v podobe odznaku nesúceho symbol spoločných slávností dvoch národov na Veľkej Javorine," dodal tlačový hovorca podujatia. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol