Jarná migrácia obojživelníkov v regióne sa začala 
Migrujúce živočíchy ohrozuje predovšetkým doprava.

04.04.2019 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Jarná migrácia obojživelníkov v levickom regióne sa už začala. „Zatiaľ má nesmelý začiatok, opatrne sa ozývajú rosničky, kunky, ropuchy bradavičnaté i skokany. Občas sa dá zahliadnuť aj ropucha zelená, no predsa len migrácia nemá takú silnú intenzitu ako počas predošlých rokov,“ uviedol prírodovedec Štefan Čambal. Podľa jeho slov je doba migrácie premenlivá a závisí od vývoja počasia. „V závislosti od druhu a aj počasia obojživelníky hromadne migrujú od konca februára do polovice mája,“ povedal Čambal. 

V prvej polovici marca prítomnosť obojživelníkov nebola zaznamenaná, s príchodom teplých dní sa však situácia mení. „Pre migráciu obojživelníkov je ideálny teplý vlhký večer či skôr noc, kedy sú hnané rozmnožovacím pudom. Nočné putovanie má prozaický dôvod, je ním prirodzená ochrana pred predátormi,“ tvrdí Čambal. Zo všetkých typov migrácií je pre obojživelníky najnebezpečnejší práve jarný ťah zo zimovísk na miesta rozmnožovania, predovšetkým preto, že prebieha masovo a je obmedzený na pomerne krátke obdobie. 

Nie každá žabka sa na miesto svojho rozmnožovania dostane. „V prípade Chráneného areálu Levické rybníky je hrozba zo strany automobilovej dopravy nízka, predovšetkým preto, že správca areálu tento rok nenapustil vodou z Pereca ani jeden z malých rybníkov. Dokonca aj prvý veľký rybník je tento rok bez vody,“ skonštatoval prírodovedec. Automobilovou dopravou je však ohrozená migrácia obojživelníkov po celom toku rieky Podlužianky.

Okrajovo sa táto situácia dotýka aj vodných plôch v mestských parkoch či jazierkach v záhradkách Levičanov. Nebezpečnými sú podľa Čambala tlaky smerujúce od samotných ľudí. „Ničenie pôvodných biotopov, urbanizácia krajiny, prudké zmeny v nej majú za následok ubúdanie populácie nielen obojživelníkov.“
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol