Lesníci sa postavia na štart Venerovského memoriálu 
Prvý ročník podujatia sa konal v roku 1947.

17.03.2019 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Lesníci sa po roku opäť postavia na štart Venerovského memoriálu, ktorý preverí nielen ich kondíciu, ale i presnú mušku. Dejiskom 55. ročníka Majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní s medzinárodnou účasťou bude v pondelok 18. marca už tradične športový areál FIS na Štrbskom Plese. Informovala o tom Martina Petránová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP-u).

„Slávnostné otvorenie pretekov je naplánované po otváracom ceremoniáli pred Hotelom FIS, ktorý odštartuje o 8.30 hodine. Pretekárov čaká beh na lyžiach so streľbou zo vzduchovky, na druhý deň si svoje sily zmerajú v obrovskom slalome a popoludní bude vyhlásenie výsledkov,“ priblížila Petránová. Na štart pretekov by sa mala postaviť vyše stovka pretekárov zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska, Ukrajinci a Poliaci tento rok účasť odriekli. Farby Štátnych lesov TANAP-u bude hájiť 14 pretekárov.

Víťaz dvojkombinácie získa titul Majster lesník Slovenska, víťazka sa stane Majsterkou lesníčkou Slovenska a pretekár s najvyšším počtom bodov bez ohľadu na kategóriu sa stane celkovým víťazom Venerovského memoriálu,“ doplnila Petránová.

Preteky sú pamiatkou na Dimitrija Venerovského, ktorý pracoval ako lesný inžinier a taxátor v oblasti Tatier na vtedajšom riaditeľstve štátnych lesov v Liptovskom Hrádku. Zahynul počas Slovenského národného povstania pri Podsuchej nad Ružomberkom. Hlavným organizátorom podujatia sú ŠL TANAP-u.

Prvý ročník Venerovského memoriálu sa konal v roku 1947. Jeho základnou myšlienkou bola prezentácia práce lesníkov, ktorí v zimných podmienkach pri výkone svojho povolania musia zvládať aj pohyb na lyžiach. V prvých rokoch sa ho mohli zúčastniť aj špičkoví lyžiari, ktorí reprezentovali republiku na majstrovstvách sveta či zimných olympiádach. Takmer všetky ročníky sa uskutočnili v Tatrách, prevažne na Štrbskom Plese, s výnimkou troch — v roku 1951 lesníci zápolili v Špindlerovom Mlyne, v roku 1955 v Novom Meste na Morave a v roku 1970 v Banskej Bystrici.

„Až do roku 1992 bol Venerovského memoriál považovaný za čisto mužskú záležitosť, odvtedy na stupňoch víťazov pravidelne stoja i lesníčky,“ upozornila Petránová s tým, že po vzniku samostatného Slovenska sa na podujatí niekoľko rokov zúčastňovali výlučne domáci pretekári, no postupne sa k nim pridali lesníci zo susednej Českej republiky, Poľska, Ukrajiny a Maďarska.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol