Tabule s označením obce v jazyku menšiny vymenia
Takáto tabuľa bude stáť 108 eur. TASR ponúka text aj v maďarskom jazyku.

21.02.2018 | Bratislavský kraj | Autor: Ján Lašák

Dvojjazyčné tabule, ktoré pri cestách označujú názvy obcí, sa postupne obmenia. Kým doteraz sú tabule s názvom obcí v jazyku národnostných menšín veľkosťou menšie a modré, po novom budú rovnako veľké ako tabule so slovenským názvom obce a biele. Modrý zostane iba lem ohraničujúci značku.

"Postupne sa budú meniť a bude ich meniť ten, kto spravuje cestu," priblížil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) na utorkovej tlačovej konferencii pri Šamoríne.  Tabule pri obecných cestách teda zmenia obce, pri cestách druhej a tretej triedy to budú vyššie územné celky a pri cestách prvej triedy to bude Slovenská správa ciest, ktorá spadá pod rezort dopravy.

 

                

FOTO: Na snímke minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek predstavil vzory nových informačných dvojjazyčných tabúľ určených pre územia s národnostnými menšinami 20. februára 2018 v Šamoríne. FOTO TASR - Pavel Neubauer.

Podľa Érseka by sa tak malo na cestách prvej triedy vymeniť 384 tabúľ, z toho 325 je v maďarskom jazyku a ostatné sú rusínske. Úpravu dvojjazyčných tabúľ prináša nová vyhláška ministerstva vnútra, ktorá platí od februára tohto roku. O takúto zmenu požiadal šéfa rezortu vnútra minister dopravy Érsek. Takáto zmena podľa neho zabezpečí, že tabule v jazyku národnostných menšín budú viditeľnejšie. "Teraz je to, myslím si, komfortnejšie a európskejšie, ako to bolo doteraz," zhodnotil Érsek.

Dvojjazyčné označenie miest a obcí sa na Slovensku používa v prípade, ak je podiel národnostnej menšiny v obci minimálne na úrovni 20 %. Obmena dopravného značenia bude podľa ministerstva prebiehať postupne tak, aby to neprimerane nezaťažilo rozpočty správcov ciest. Podľa Érseka stojí jedna takáto tabuľa 108 eur aj s daňou z pridanej hodnoty a namontovaním.

 

Maďarská verzia textu

Fokozatos változás vár az út menti kétnyelvű helységnévtáblákra. Míg eddig a kisebbségi nyelvű helységnévtáblák kisebb méretűek voltak, és kék színnel voltak jelölve, újabban ugyanolyan nagyságúak és színűek lesznek, mint a szlovák nyelvű táblák. Kék csak a tábla szegélye lesz.

„Fokozatosan fogják cserélni a táblákat az útkezelők” – magyarázta Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter a keddi, Somorja melletti sajtótájékoztatón. A községi utak mentén a község, a másodrendű főutak és az összekötő utak mentén a megye, az elsőrendű főutakon pedig a Szlovák Útkezelő Vállalat biztosítja a táblák cseréjét.

Érsek szerint a változtatás 384 táblát érint az elsőrendű főutakon, ebből 325 magyar, a többi pedig ruszin nyelvű. A kétnyelvű táblák megváltoztatása a belügyminisztérium új rendeletéből következik, ami idén februártól lépett érvénybe. Ezt a változtatást Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter terjesztette elő a belügyminiszternél. Egy ilyen változtatás Érsek szerint biztosítja, hogy a kisebbségi nyelvű táblák láthatóbbak legyenek. Hozzátette: „Azt gondolom, hogy ez így sokkal komfortosabb, európaibb, mint eddig volt.”

A városok és falvak kétnyelvű megjelölése akkor használatos, ha a nemzeti kisebbség aránya eléri a 20%-ot. A változtatás Érsek szerint fokozatosan fog zajlani, hogy az ne nagyon terhelje az útkezelők költségvetését. Érsek szerint egy új tábla 108 euróba kerül az adóval és a felszereléssel együtt.
 

autor: TASR

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava