V Jankovciach a Repejove posvätili vojnové cintoríny z 1. svetovej vojny

14.08.2024 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke vojnový cintorín z prvej svetovej vojny, ktorý posvätili v obci Jankovce v okrese Humenné v utorok 13. augusta 2024. Posviacka sa uskutočnila pri príležitosti 110. výročia vypuknutia 1. svetovej vojny. FOTO TASR - Roman Hanc.

Jankovce/Repejov 13. augusta (TASR) - Obnovené cintoríny z prvej svetovej vojny v obci Repejov v okrese Medzilaborce a v obci Jankovce v okrese Humenné v utorok slávnostne posvätili. Pohrebiská prešli od roku 2023 úpravami, na oboch vojnových cintorínoch boli vybudované nové pamätníky, ktorých súčasťou sú aj mená tam pochovaných vojakov. Ako pre TASR uviedol predseda Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy Martin Drobňák, posviacku pripravili v spolupráci s obcami Jankovce, Repejov a Nižná Polianka (okres Bardejov).

"Posviackou cintorínov sme dnes vzdali úctu tu pochovaným vojakom, ktorí v oblasti zahynuli pri ťažkých bojoch počas prvej svetovej vojny, ktorá sa začala pred 110 rokmi," uviedol Drobňák.

Ide o malé vojnové cintoríny z obdobia prvej svetovej vojny, ktoré sú súčasťou civilných obecných cintorínov. Zoznamy padlých vojakov spracovali historici z KVH Beskydy. Výskum mien bol súčasťou projektu obnovy týchto pietnych miest. "Na pamätníkoch pracovali remeselníci aj dobrovoľníci vlani na umelecko-remeselnom plenéri, ktorý bol súčasťou cezhraničného slovensko-poľského projektu v rámci programu Interreg," uviedol starosta obce Nižná Polianka Ján Cundra.

Na vojnovom cintoríne v obci Repejov v časti Pravrovce je pochovaných 46 vojakov rakúsko-uhorskej armády v masovej šachte. Vojaci zahynuli vo februári a marci 1915. V roku 2022 hrob lokalizovali a vybudovali centrálny pamätník s menami pochovaných vojakov.

Vojnové hroby sa v Jankovciach nachádzali na dvoch miestach na civilnom cintoríne. Presnú polohu niektorých vojnových hrobov už podľa Drobňáka nie je možné určiť. Podľa realizovaného výskumu v obci Jankovce v čase prvej svetovej vojny zahynulo 15 vojakov rakúsko-uhorskej armády. Ich mená sú uvedené na pamätníku. V obci zahynuli aj dvaja neznámi vojaci ruskej armády.

"Posviacka vojnových cintorínov bola realizovaná v úzkej spolupráci s Ozbrojenými silami Slovenskej republiky. To v praxi znamenalo, že protokolárne záležitosti zabezpečovala vojenská hudba, ako aj čestná stráž. Súčasťou pietneho aktu v Jankovciach bol aj prelet vrtuľníkov," dodal predseda KVH Beskydy.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie