Bystré: Cementáreň získala povolenie na novú pecnú linku
Výhrady má 5 subjektov.

01.08.2024 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke z vrtuľníka cementáreň Zeocem v obci Bystré v okrese Vranov nad Topľou 26. mája 2022. FOTO TASR - Roman Hanc.

Bystré 1. augusta (TASR) - Cementáreň Zeocem v Bystrom získala povolenie od Okresného úradu vo Vranove nad Topľou na novú pecnú linku. Proti rozhodnutiu bolo podaných päť odvolaní. Ako pre TASR uviedla vedúca organizačného odboru okresného úradu Slavomíra Krajčiová, po oboznámení účastníkov konania s odvolaniami spis odošlú na odbor opravných prostriedkov.

Spoločnosť v zámere, ktorý predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) uviedla, že v rámci diverzifikácie výroby spoločnosti plánuje rozšíriť sortiment výrobkov a vrátiť sa k výrobe cementového slinku. V rámci plánovanej rekonštrukcie pecnej linky namiesto odstavených šachtových pecí plánuje inštalovať novú modernú linku na výpal slinku s výkonom 495 ton/deň.

Odvolanie voči povoľovaciemu rozhodnutiu podala aj obec Bystré, podľa zverejnených dokumentov na stránke obce, hlavne pre obavy zo znečistenia ovzdušia. Starosta Ľubomír Hreha pripomenul, že pece na výpal slinku boli odstavené pre svoju energetickú náročnosť. "V nedávnej minulosti došlo aj k zbúraniu šachtových pecí na výpal slinku. Obec, ako stavebný úrad, na to vydala búracie povolenie," doplnil starosta.

Podľa Zväzu výrobcov cementu (ZVC) SR bolo posúdenie nekritické a bez hlbšej analýzy vplyvov na životné prostredie. "Špekulatívne nastavená podprahová hodnota maximálnej dennej výroby portlandského slinku na 495 ton/deň, pričom od množstva 500 ton/deň už pre prevádzkovateľa vyplývajú úplne iné povinnosti voči štátnym orgánom. Hlavne investor sa týmto vyhýba povinnosti platenia za vypustené skleníkové plyny. Už skôr sme analýzou dokázali, že pripravovaná rotačná pec je schopná vyrobiť násobne väčšie množstvo slinku ako deklarovaných 495 ton za deň," uviedol výkonný riaditeľ ZVC Rudolf Mackovič. Dodal, že v odvolaní popisujú na 11 stranách fakty, ktoré vyvolávajú pochybnosti o správnosti rozhodnutia okresného úradu.

Pecná linka je navrhnutá ako veľmi malá, ale veľmi efektívna technológia s rešpektovaním všetkých predpisov s minimálnym vplyvom na životné prostredie, uviedol konateľ spoločnosti Zeocem Martin Saučin. "Budú použité najlepšie dostupné technológie pri zohľadnení najprísnejších podmienok. Sú použité vertikálne mlynice, najmodernejšie pohony, meniče, posledná generácia hadicových filtrov. Pred procesnými filtrami je vzduch optimálne schladený, technológie sú odprášené v uzavretých stavebných objektoch. Bude použitý najmodernejší spôsob kontroly výroby s plnou automatizáciou," dodal Saučin.

Uviedol tiež, že nová pecná linka bude využívať odpadové teplo pre ďalšie procesy. Čo znamená, že energia a prach sa zapracujú do ďalšej výroby, a tak dva hlavné procesné filtre budú pracovať s minimálnym zaťažením a maximálnou účinnosťou. Očakávajú, že úlet prachu bude v priemere menej ako desať percent voči súčasným.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie