V Stropkove odovzdali 22 nových mestských nájomných bytov

30.07.2024 | Prešovský kraj | Autor: TASR

 Ilustračné foto. Archív TASR.

Stropkov 30. júla (TASR) - Stropkovská samospráva nedávno dokončila novostavbu 22-bytového domu na ulici Hrnčiarskej. V rámci investičnej výstavby ide podľa nej o jeden z najvýznamnejších a finančne najnáročnejších projektov uplynulých rokov. Nové nájomné byty v týchto dňoch pridelili záujemcom z mesta i okresu Stropkov. Proces prideľovania mala na starosti komisia pre sociálne veci, zdravotníctvo a bývanie pôsobiaca pri mestskom zastupiteľstve. TASR o tom informoval hovorca mesta Peter Novák.

"V rámci komplexnej bytovej výstavby sme v uplynulom období registrovali isté rezervy. Posledné nájomné byty sme v meste odovzdávali takmer pred desiatimi rokmi, kedy sme odkúpili od stavebníka dve 15-bytové jednotky na ulici Ciolkovského. Som preto veľmi rád, že po niečo vyše roku výstavby odovzdávame novým nájomníkom kvalitne dokončené dielo v príjemnej lokalite," povedal primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Nová bytovka sa nachádza na sídlisku Mier, v lokalite vnútroblokového priestoru, ktorý mesto komplexne zrekonštruovalo v minulom roku. V okolí nového domu stoja bytovky z polovice 80-tych rokov minulého storočia, hneď oproti je zrekonštruovaná materská škola.

"Noví nájomníci tak nájdu domov v atraktívnej lokalite s kvalitnou občianskou vybavenosťou. V osempodlažnom dome sa nachádza sedem troj- a jednoizbových bytov a osem dvojizbových, z toho jeden bezbariérový. K bytovke patrí aj 33 nových parkovacích miest," dodal primátor.

V rámci bytovej výstavby má samospráva na najbližšie obdobie pripravené aj ďalšie projekty. V tomto roku mesto požiadalo o prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania na odkúpenie už dokončenej 14-bytovej jednotky na ulici Chotčanskej od súkromného investora. V realizácii je aj projektová príprava rekonštrukcie a prestavby obchodného domu Mier na rezidenčné centrum s obchodnými prevádzkami a 30 bytmi.

Celkové náklady na výstavbu novej bytovky s technickou vybavenosťou presiahli dva milióny eur. Úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania tvoril 1,22 milióna eur, dotácia na technickú vybavenosť z ministerstva dopravy predstavovala viac ako 500.000 eur a zvyšných 340.000 eur si mesto požičalo z komerčnej banky. Zhotoviteľom stavby bola prešovská spoločnosť PEhAES, a.s. Noví nájomníci sa do svojich bytov začnú sťahovať v auguste.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie