Prešov: Výstavba Futbal Tatran Arény napreduje podľa plánu

29.07.2024 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Prešov 29. júla (TASR) - Výstavba Futbal Tatran Arény (FTA) v Prešove napreduje podľa plánu. Počas pondelňajšieho kontrolného dňa na stavbe to skonštatoval primátor Prešova František Oľha. Dokončenie stavby je naplánované na február 2025. V tom istom roku sa na majú uskutočniť majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov. Radnica preto predstavila nové posily vo vedení spoločnosti FTA, ako aj v tíme na prípravu mesta na majstrovstvá.

"Podarilo sa postaviť hrubú stavbu, na väčšine plôch sú osadené sedačky. Máme prestrešené B, C, D tribúny, začínajú sa pripravovať sociálne zariadenia a bufety pod vedľajšími tribúnami. Hlavná tribúna je kompletne postavená, vo vnútri sú urobené omietky, sú osadené okná, skyboxy. Pripravuje sa konštrukcia pre nádherný dizajnový prvok, ovál, ktorý bude naozaj architektonický skvost. Stavba sa v priebehu pár týždňov dostane do stavu, keď bude kompletne pripravená plocha na výsadbu trávnika. Začneme v priebehu niekoľkých dní inštalovať vyhrievanie a zavlažovanie trávnika. Je takmer kompletne pred kolaudáciou energoblok, ktorý má zabezpečiť prevádzkové súbory. Pripravujú sa šachty na výťahy," uviedol Oľha.

Začalo sa tiež s realizáciou parkoviska na Čapajevovej ulici a výstavbou vnútroareálových komunikácií. Štadión ešte čaká realizácia drenážneho odvodnenia a rozvodov vykurovania, spomenutý výsev trávnika a montáž stožiarov LED osvetlenia. Jednou z najväčších výziev v rámci posledných mesiacov výstavby FTA bude podľa radnice realizácia takzvaných prevádzkových súborov, čiže všetkých bezpečnostných, požiarnych, poplachových, kamerových a dátových rozvodov, ozvučenia a osvetlenia štadióna, ako aj realizácia systému kontroly vstupu.

FTA s kapacitou takmer 6500 miest má spĺňať kritériá UEFA tretej kategórie. Stavia ju galantská spoločnosť AVA-stav za vysúťaženú sumu 21,2 milióna eur bez DPH. Na financovaní sa podieľajú Prešovský samosprávny kraj, mesto Prešov, Slovenský futbalový zväz a Fond na podporu športu.

"To, čo v súčasnosti vidíte, to je viac-menej za štátne peniaze. Zatiaľ sme z peňazí mesta a vyššieho územného celku neminuli takmer nič na samotnú stavbu. Samozrejme, máme už určité navýšenie. Zatiaľ je to 1,5 milióna eur, ale príde ešte jedno výrazné navýšenie, a to sú prevádzkové súbory. To navýšenie bude približne na 24 miliónov eur. Zatiaľ, čo je schválené, je 1,5 milióna eur," priblížil konateľ spoločnosti FTA Rastislav Mochnacký.

Mesto zároveň predstavilo nové posily. Manažérom prevádzky FTA sa stal bývalý futbalista a dlhoročný futbalový tréner Marek Fabuľa. Má na konte 25-ročné skúsenosti vo futbale, ktoré sa začali práve v 1. FC Tatran. Od roku 2007 pôsobil aj ako tréner viacerých mužstiev. Fabuľa má okrem futbalových aj niekoľkoročné manažérske a obchodné skúsenosti.

Prípravy na blížiace sa európske majstrovstvá sveta vo futbale hráčov do 21 rokov bude pre mesto Prešov riadiť prednosta Mestského úradu v Prešove Viliam Sopko.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie