Strihači oviec sa na majstrovstvách SR pokúsia zlepšiť slovenský rekord

16.07.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Kamenec pod Vtáčnikom 16. júla (TASR) - Najlepší strihači oviec sa opäť zídu na Medzinárodných majstrovstvách Slovenskej republiky v strihaní oviec. Súťaž bude 27. júla hostiť Farma pod Vtáčnikom pri Kamenci pod Vtáčnikom (okres Prievidza), strihači sa tam pokúsia zlepšiť slovenský rekord v čase ostrihania jednej ovce. TASR o tom v utorok informoval Slavomír Reľovský zo Zväzu chovateľov oviec a kôz (ZCHOK).

Majstrovstvá organizuje ZCHOK v spolupráci s Farmou pod Vtáčnikom a Občianskym združením pri ZCHOK. Súťažiť bude aj účastník majstrovstiev sveta na Novom Zélande Marek Marko.

Rozhodcovia budú strihačov hodnotiť podľa medzinárodných pravidiel. "Počas strihania si všímajú každý ťah strojčekom a súťažiaci dostávajú mínusové body, keď robia podstrižky, keď prechádzajú strojčekom po tom istom mieste dvakrát. Tak isto sa hodnotí čas, kvalita strihania na pracovnom mieste," priblížil Reľovský. Po ostrihaní rozhodcovia podľa neho vyhodnocujú aj kvalitu ostrihania oviec, pričom práve tá obyčajne rozhoduje o konečnom umiestnení súťažiaceho.

Súčasťou majstrovstiev bude i sprievodný program v podobe výstavy oviec, ukážky pasenia oviec so psom, súťaže v pití žinčice, jedení bryndzových halušiek a ukážky dojenia oviec. "Atmosféru bude spríjemňovať živá hudba, farmárske súťaže pre deti, minifarma. Počas celého dňa budú podávané špeciality - jahňací a divinový guláš, bryndzové halušky, jahňací perkelt, pečené klobásky, štrúdľa, ovčie a kravské syry," dodal Reľovský.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod